Kruche babeczki z masłem orzechowym
Gotowi do świąt? U mnie kuchnia dopiero dziś rozgrzeje się do czerwoności :) W związku z tym, że w mojej rodzinie jest wiele gospodyń, przygotowanie potraw świątecznych podzielone jest u mnie na 4 domy :) Mi przypadają same słodkie wypieki. Jednym z nich będą małe kruche babeczki - co roku inne, ale zawsze jakieś są. Jakiś czas temu przygotowałam wersję na cieplejsze dni - dokładnie takie jak dziś czy jutro gdy temperatura w cieniu będzie pokazywała +20`C, bowiem będą to babeczki z lodami waniliowymi i masłem orzechowym. Bo co może być lepszego od połączenia lekko słonego masła, z kruchymi babeczkami, słodkimi lodami i puszystą śmietanką? Na samą myśl, aż ślinka cieknie. Idealne święta się szykują, prawda? Nie dość, że ciepłe, to jeszcze taaakie smaczne! :) Zapraszam na babeczki z masłem orzechowym i lodami!
Składniki:
Kukurydziane kruche ciasto
- 300 g mąki kukurydzianej
- 150 g masła
- 2 żółtka
- jajko
- 120 g cukru trzcinowego
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- lody waniliowe
- masło orzechowe - u mnie domowe
- ubita śmietanka
- garść orzechów arachidowych
Sposób przygotowania:
Do miski wrzucamy mąkę, dodajemy masło pokrojone na małe kawałki, roztrzepane jajko i żółtka wymieszane z cukrem trzcinowym (kogiel mogiel). Dodajemy ekstrakt i całość szybko zagniatamy tworząc niewielkie okruszki które wsypujemy do metalowych foremek na tartaletki. Ciasto lekko zagniatamy opuszkami palców i wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 12 minut do zarumieniania.
Po tym czasie babeczki odstawiamy do ostygnięcia.
W tym czasie przygotowujemy domowe masło orzechowe (można użyć kupnego) – klik.
Na ostudzone kruche spody nakładamy łyżeczkę masła orzechowego, na wierzch nakładamy łyżeczkę lodów waniliowych, które dekorujemy ubitą śmietanką i kawałkami drobno posiekanych orzechów arachidowych.
Podajemy od razu.
Smacznego!
Zachwycają mnie te babeczki! Wyglądem czarują, jestem pewna, że i smakiem :)
OdpowiedzUsuń