Masło orzechowe


Masło orzechowe w moim domu jest czymś nowym, właściwie w dzieciństwie próbowałam go raz i to wspomnienie nie należy do najlepszych. Jednak, od jakiegoś czasu chodziły za mną pomysły na słodkie pomysły z jego wykorzystaniem - bardzo orzechowe, proste wypieki. Jednak do ich przygotowania postanowiłam wykorzystać domowe masło orzechowe, dzięki temu wypiek od podstaw będzie przygotowany w domu, ze składników, które sami wybierzemy i dodamy, bez żadnych zbędnych E i ulepszaczy. :)  Domowe masło można wykorzystać również prosto na kanapki, jeżeli ktoś lubi oczywiście :)


Składniki:
  • 150 g orzechów arachidowych (ziemnych nie solonych)
  • łyżka miodu gryczanego
  • ew. pół łyżeczki oliwy
  • dla złagodzenia smaku łyżka mleka 
Składniki:
Orzechy wrzucamy do blendera i siekamy do momentu uzyskania proszku.
Następnie dodajemy miód i dalej mieszamy. W tym momencie masa powinna być gotowa, jeżeli jednak masa się nie skleja można dodać oliwę.

Jeżeli masa wydaje się za ostra - pamiętajmy, że jest to mimo wszystko masa orzechowa, dla złagodzenia jej smaku można dodać mleko - ale tylko wtedy, jeżeli masa będzie spożytkowana tego samego dnia.

Masło orzechowe (bez mleka) można przechowywać w lodówce do kilku dni.
Smacznego!





Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!

Popularne posty