Czekoladowa babka bez jajek


Dziś coś dla alergików. Zostałam ostatnio poproszona o przygotowanie jakiegoś ciasta dla osoby, która nie może jeść jajek i nabiału. Na początku pomyślałam o kruchym cieście - tak można go z łatwością zrobić bez dodatku jaj - klik, ale potem moje myśli przeniosły się na bardziej Wielkanocne smaki. Od razu zabrałam się za przygotowanie świątecznej baby czekoladowej bez dodatku jaj i sztucznych dodatków. Jeżeli chodzi o składnik padło na proszek do pieczenia, zamiast mleka dodałam sok wiśniowy z letnich zbiorów i wodę, zamiast masła - aby baba była lżejsza użyłam oleju, a aromat? Oczywiście również naturalny ekstrakt waniliowy. 

Składniki na czekoladową babkę bez jajek:

  • szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki maki ziemniaczanej 
  • 3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 90 g cukru
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 1/2 szklanki soku z wiśni
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/2 szklanki letniej wody
  • łyżeczka soku z cytryny
Dodatkowo
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mleka - dowolnego kokosowego, ryżowego, krowiego
  • łyżka masła
  • 2 łyżeczki kakao

Sposób przygotowania czekoladowej babki bez jajek:

Przygotowanie tej babki przypomina robienie muffinów. Jest banalne. Na samym początku do miski wsypujemy obie mąki, kakao, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy.

W drugiej misce łączymy ekstrakt waniliowy, sok wiśniowy, olej, wodę. Mieszamy, następnie wsypujemy suche składniki i łączymy. Do wymieszanych składników dodajemy sok z cytryny a następnie ciasto przekładamy do wysmarowanej olejem i obsypanej mąką formy na babkę.
Wstawiamy do nagrzanego do 175`C piekarnika i pieczemy około 45 minut - do suchego patyczka
Studzimy w formie.

Ciasto dekorujemy cukrem pudrem albo rozpuszczoną mleczną/gorzką czekoladą. Można przygotować również sos czekoladowy.
Podajemy ze świeżymi owocami
Smacznego!

sos czekoladowy:
Masło, cukier puder i mleko rozpuszczamy w rondelku, gdy składniki się połączą dodajemy kakao i mieszamy intensywnie. Sos możemy wykorzystać jako dodatek do ciast i deserów. 






Komentarze

  1. Wygląda na bardzo wilgotne:) Takie lubię najbardziej :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda tak super , że chyba spróbuje takie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!