Pierogi z serem i jagodami


Pierwszy dzień kalendarzowej wiosny i nagle człowiekowi w głowie błogie (aktywne!) lenistwo - przynajmniej w mojej. Nic konstruktywnego raczej dziś nie zrobię - pracy magisterskiej nie napiszę. Najpierw trochę ruchu - a jakże - później trochę kulinarnego uniesienia, a wieczorem, mam nadzieję, przyjemne klasowe spotkanie po latach. Na pewno będzie się działo! A biorąc pod uwagę fakt, że za oknem temperatury iście późno wiosenne, zapraszam Was na pierogi jagodowo-serowe. Nigdy ich nie odmówię, zawsze będę miała ochotę na dokładkę. Macie tak samo?

    Składniki:
  • 280 g mąki +/- łyżka
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżeczki masła
  • sól
Dodatkowo:
  • 400 g jagód
  • łyżka cukru
  • łyżka śmietany
  • 400 g białego sera typu włoski
Sposób przygotowania:
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy żółtka i zalewamy wodą. Ugniatamy. Ciasto przykrywamy ściereczką.

W drugiej misce ugniatamy ser razem z  łyżką cukru i śmietany, następnie dorzucamy jagody i całość mieszamy. Gdy masa się połączy - odstawiamy. Wcześniej przygotowane ciasto dzielimy na kilka części, każdą z nich cienko rozwałkowujemy i wycinamy kółka.

Na każde kółko nakładamy około 1 łyżeczki masy serowo-jagodowej i zlepiamy ręcznie, albo za pomocą przyrządu do lepienia pierogów - aby ułatwić sobie zadanie, na wycięte i napełnione kółka, układamy drugie wycięte koło, które wycinamy okrągłą, nieco mniejszą foremką - tworząc coś na kształt okrągłych ravioli. W ten sposób oszczędzamy cenny czas.

Gotowe pierogi gotujemy we wrzącej wodzie około 2 minut od wypłynięcia na powierzchnie.
Podajemy z kleksem śmietany z dodatkiem cukru.
Smacznego!




Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!