Pierogi z serem i jagodami
Pierwszy dzień kalendarzowej wiosny i nagle człowiekowi w głowie błogie (aktywne!) lenistwo - przynajmniej w mojej. Nic konstruktywnego raczej dziś nie zrobię - pracy magisterskiej nie napiszę. Najpierw trochę ruchu - a jakże - później trochę kulinarnego uniesienia, a wieczorem, mam nadzieję, przyjemne klasowe spotkanie po latach. Na pewno będzie się działo! A biorąc pod uwagę fakt, że za oknem temperatury iście późno wiosenne, zapraszam Was na pierogi jagodowo-serowe. Nigdy ich nie odmówię, zawsze będę miała ochotę na dokładkę. Macie tak samo?
- 280 g mąki +/- łyżka
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 2 łyżeczki masła
- sól
Składniki:
- 400 g jagód
- łyżka cukru
- łyżka śmietany
- 400 g białego sera typu włoski
Sposób przygotowania:
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy żółtka i zalewamy wodą. Ugniatamy. Ciasto przykrywamy ściereczką.
W drugiej misce ugniatamy ser razem z łyżką cukru i śmietany, następnie dorzucamy jagody i całość mieszamy. Gdy masa się połączy - odstawiamy. Wcześniej przygotowane ciasto dzielimy na kilka części, każdą z nich cienko rozwałkowujemy i wycinamy kółka.
Na każde kółko nakładamy około 1 łyżeczki masy serowo-jagodowej i zlepiamy ręcznie, albo za pomocą przyrządu do lepienia pierogów - aby ułatwić sobie zadanie, na wycięte i napełnione kółka, układamy drugie wycięte koło, które wycinamy okrągłą, nieco mniejszą foremką - tworząc coś na kształt okrągłych ravioli. W ten sposób oszczędzamy cenny czas.
Gotowe pierogi gotujemy we wrzącej wodzie około 2 minut od wypłynięcia na powierzchnie.
Podajemy z kleksem śmietany z dodatkiem cukru.
Smacznego!
Moje ulubione! Te z jagodami zawsze najlepsze :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie pierożki, tylko czekać na świeże jagody
OdpowiedzUsuńojej ale pycha.
OdpowiedzUsuńPierogi z owocami są najlepszym obiadem w lato :)
OdpowiedzUsuńBoskie :)
OdpowiedzUsuńpo prostu uwielbiam!
OdpowiedzUsuńWitam,co znaczy ser typu wloskiego?
OdpowiedzUsuń