Brownie z malinami bez glutenu i tłuszczu


Wiele osób rezygnuje z pieczenia i jedzenia słodkości z różnych powodów, jedni się odchudzają i unikają tłuszczu inni nie mogą spożywać glutenu, a to przecież najczęstszy składnik wypieków. Co zrobić w takiej sytuacji? Oj, to proste! Stworzyć taką wersję ulubionego ciasta, które może zjeść każdy. Właśnie taki przepis dziś dla Was przygotowałam. Fajne, lekkie brownie, bardzo czekoladowe, z dodatkiem malin, a to wszystko bez dodatku masła i z mąką ziemniaczaną, którą równie dobrze, można byłoby zamienić na mielone orzechy. Nic tylko sięgnąć po kolejny kawałek, prawda? 


Składniki:

  • 4 białka
  • ok 70 g cukru ( nie cała miarka)
  • 4 żółtka
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • pół szklanki soku z kawałkami malin
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Białka ubijamy, gdy będą sztywne dodajemy cukier i dalej ubijamy na puszystą, jasną pianę. Następnie do białek dodajemy żółtka i łączymy za pomocą łopatki.

W kąpieli wodnej ( miska nałożona na garnek z gotującą się wodą) rozpuszczamy kawałki gorzkiej czekolady (około 2 minut, następnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia). 

Do ubitych jaj, dolewamy rozpuszczoną czekoladę ciągle mieszając, tylko do połączenia się składników. Na koniec do masy dodajemy sok i przesiana mąkę ziemniaczaną.

Masę przelewamy do dużej, prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia (jej wielkość wpłynie na długość pieczenia - im większa forma tym cieńsze ciasto, a co z tym idzie krótszy czas pieczenia).

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170`C około 30 minut. 
Ciasto studzimy w formie.
Smacznego!










Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Mój błąd ,źle doczytałam ;) Tam jest 4 białka i 4 żółtka heh :)

      Usuń
  2. Wypróbuję bardzo chętnie ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam brownie, wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z malinami musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Po 1 maliny to moje ulubione owoce a po 2 bez tłuszczu no to ideał jak dla mnie ! :)
    Muszę zrobić takie brownie ale to już po poście . ; p

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!