Brownie z malinami bez glutenu i tłuszczu
Wiele osób rezygnuje z pieczenia i jedzenia słodkości z różnych powodów, jedni się odchudzają i unikają tłuszczu inni nie mogą spożywać glutenu, a to przecież najczęstszy składnik wypieków. Co zrobić w takiej sytuacji? Oj, to proste! Stworzyć taką wersję ulubionego ciasta, które może zjeść każdy. Właśnie taki przepis dziś dla Was przygotowałam. Fajne, lekkie brownie, bardzo czekoladowe, z dodatkiem malin, a to wszystko bez dodatku masła i z mąką ziemniaczaną, którą równie dobrze, można byłoby zamienić na mielone orzechy. Nic tylko sięgnąć po kolejny kawałek, prawda?
Składniki:
- 4 białka
- ok 70 g cukru ( nie cała miarka)
- 4 żółtka
- 150 g gorzkiej czekolady
- pół szklanki soku z kawałkami malin
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Białka ubijamy, gdy będą sztywne dodajemy cukier i dalej ubijamy na puszystą, jasną pianę. Następnie do białek dodajemy żółtka i łączymy za pomocą łopatki.
W kąpieli wodnej ( miska nałożona na garnek z gotującą się wodą) rozpuszczamy kawałki gorzkiej czekolady (około 2 minut, następnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia).
Do ubitych jaj, dolewamy rozpuszczoną czekoladę ciągle mieszając, tylko do połączenia się składników. Na koniec do masy dodajemy sok i przesiana mąkę ziemniaczaną.
Masę przelewamy do dużej, prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia (jej wielkość wpłynie na długość pieczenia - im większa forma tym cieńsze ciasto, a co z tym idzie krótszy czas pieczenia).
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170`C około 30 minut.
Ciasto studzimy w formie.
Smacznego!
8 żółtek? :)
OdpowiedzUsuńMój błąd ,źle doczytałam ;) Tam jest 4 białka i 4 żółtka heh :)
Usuńbardzo kuszące!
OdpowiedzUsuńzjadłabym!!!
OdpowiedzUsuńWypróbuję bardzo chętnie ten przepis :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam brownie, wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńZ malinami musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńPo 1 maliny to moje ulubione owoce a po 2 bez tłuszczu no to ideał jak dla mnie ! :)
OdpowiedzUsuńMuszę zrobić takie brownie ale to już po poście . ; p