Mini sandwich z kremem mlecznym
Ostatni weekend przed końcem ferii zimowych (moich ferii, w poniedziałek wracam na studia :) ) a na dworze +11`C. Nic tylko chodzić na długie spacery, przesiadywać w ogrodzie i wystawiać buźkę do słońca. Jedynym minusem ( o ile w takiej sytuacji można mówić o minusach ) są wieczorne ochłodzenia - no fakt mamy luty, ale chciałoby się już tej wiosny, oj chciałoby się. Ale dopóki jej nie ma, to będę sobie spędzać wieczory słodko, nie każde oczywiście, ale w niektóre nie odmówię ciasteczka z ciepłym kakao. Takiego jak to, z mlecznym kremem, malutkiego, słodkiego, idealnego domowego ciastka.
Składniki:
- 200 g masła
- 2 jajka
- 140 g cukru
- 200 g mąki pszennej
- 100 g maki kukurydzianej
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g posiekanej mlecznej czekolady
- krem mleczny
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy krem mleczny - klik.
Do miski wrzucamy miękkie masło, dodajemy cukier i ubijamy, następnie dodajemy jajka i dalej miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy.
W drugiej misce mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia, które wsypujemy do masy maślanej i łączymy.
Czekoladę siekamy i dodajemy do ciasta - całość ponownie mieszamy. Za pomocą łyżeczek wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia małe kulki wielkością przypominające małe orzechy laskowe - około 1/3 łyżeczki masy. Gotowe ciasteczka spłaszczamy zwilżoną łyżeczką. Pieczemy w rozgrzanym do 200`C piekarniku przez około 7 minut - do zarumienienia się spodu ciasteczek.
Gotowe, ostudzone ciasteczka przekładamy wcześniej przygotowanym kremem - jedno ciasteczko smarujemy kremem i przykrywamy drugim ciasteczkiem.
Smacznego!
świetnie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńWiosna już za rogiem, nie ma co marudzić, tylko spokojnie czekać:)
OdpowiedzUsuńA czekać z takimi mini kanapeczkami to czysta przyjemność!
Uwielbiam takie sandwich cookies - a krem z mlekiem w proszku - poezja! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń