Ciasteczka Makowe

Nowy tydzień, nowy przepis :) Choć tak naprawdę przepis czeka na Was już od świąt! Jest na tyle smaczny i na tyle prosty, że każdy z Was powinien choć raz spróbować go zrobić. Ja robiłam go z domową masą makową, jednak do przygotowania tych ciasteczek nadaje się również gotowa masa sklepowa - choć wiadomo, smak będzie się trochę różnił od oryginału. Mimo wszystko warto. Ciasteczka makowe z ciasta francuskiego gotowe w mniej niż 30 minut :)
Składniki:
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 300 g masy makowej
  • 2 białka
Sposób przygotowania:
Na oprószony mąką blat wykładamy francuskie.
Do wysokiej miski w bijamy białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy najpierw na małych, następnie na wysokich obrotach, do momentu uzyskania sztywnej piany.

Do wcześniej przygotowanej masy makowej ( np. z tego przepisu) dodajemy ½ wcześniej ubitej piany i lekko mieszamy, następnie dodajemy resztę białek i mieszamy.

Na przygotowany płat ciasta wykładamy masę makową (omijamy ranty ciasta, aby łatwiej nam było go zawinąć) i ciasno zawijamy.  Następnie ostrym nożem ciasto kroimy na cienkie talarki grubości około 0,5 cm, które następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego do 200`C. Pieczemy około 15- 20 minut – w zależności od mocy piekarnika.
Smacznego!




Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!