Sernik bez sera z warstwą makową
Nigdy nie spodziewałam się, że z ciasto z samej śmietany może wyjść jak sernik! I wcale Was nie oszukuje. Kto już kiedyś próbował wyczarować cuda ze śmietany ten wie i się ze mną zgodzi, że to ciasto potrafi oszukać nie jedno podniebienie. W mojej wersji na kruchym spodzie z warstwą makową. Powiem szczerze, że wychodzi całkiem zacne. Więc, jeżeli macie nadmiar śmietany w lodówce, a sera ani widu, ani słychu, to koniecznie wypróbujcie mój przepis. Domownikom smakował, teściowej również, a i eM się nim zachwycił, a to na prawdę dużo! :)
Składniki:
Warstwa Śmietanowa
- 900 ml śmietany 18%
- szklanka cukru
- budyń waniliowy
- cukier waniliowy 3 łyżki
- 4 białka
- 3 żółtka
- 400 g masy makowej + dwa białka
- 400 g mąki
- 150 g cukru
- 3 łyżeczki przyprawy piernikowej
- łyżeczka cynamonu
- 100 g masła
- jajko
- żółtko
- łyżka śmietany
- 1,5 łyżki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Kruche ciasto:
Mąkę razem z proszkiem do pieczenia, cukrem, cynamonem i
przyprawą korzenną - mieszamy i wsypujemy do miski, dodajmy pokrojone na małe
kawałki masło i zagniatamy, następnie dodajemy jajko, śmietanę i całość szybko
zagniatamy. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części - 4/5 i 1/5 - zawijamy w folię spożywcza i wstawiamy do lodówki na
około 40 minut. Po tym czasie ciasto (4/5 ciasta) rozwałkowujemy i wypełniamy spód kwadratowej formy do
pieczenia. Ciasto nakłuwamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180`C przez 20
minut.
Po upieczeniu na spód nakładamy masę makową wymieszaną z dwoma ubitymi białkami i
wyrównujemy.
Do wysokiej miski wbijamy żółtka mieszamy razem z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy śmietanę i miksujemy, pod koniec dodając budyń waniliowy. W drugiej misce ubijamy białka do białości, które następnie łączymy z masą śmietankową. Przygotowaną masę wylewamy na makowy spód, a następnie na górę ścieramy resztę kruchego ciasta (1/5 kruchego ciasta).
Pieczemy w 175`C przez około 60 minut (do 70 minut w zależności od mocy piekarnika) a następnie pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego!
lubię takie sero-makowce :)
OdpowiedzUsuńpysznie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńFantastyczny pomysł z tym śmietanowcem... to znaczy.... sernikiem bez sera rzecz jasna!:) Tytuł postu i nazwa ciasta od razu mnie zaciekawiły:)
OdpowiedzUsuńciekawey taki sernik-niesernik. nie jadłam jeszcze takiego ;)
OdpowiedzUsuń