Sernik bez sera z warstwą makową


Nigdy nie spodziewałam się, że z ciasto z samej śmietany może wyjść jak sernik! I wcale Was nie oszukuje. Kto już kiedyś próbował wyczarować cuda ze śmietany ten wie i się ze mną zgodzi, że to ciasto potrafi oszukać nie jedno podniebienie. W mojej wersji na kruchym spodzie z warstwą makową. Powiem szczerze, że wychodzi całkiem zacne. Więc, jeżeli macie nadmiar śmietany w lodówce, a sera ani widu, ani słychu, to koniecznie wypróbujcie mój przepis. Domownikom smakował, teściowej również, a i eM się nim zachwycił, a to na prawdę dużo! :)

Składniki:
Warstwa Śmietanowa
  • 900 ml śmietany 18%
  • szklanka cukru
  • budyń waniliowy
  • cukier waniliowy 3 łyżki
  • 4 białka
  • 3 żółtka

Warstwa makowa:

Kruche ciasto:
  • 400 g mąki
  • 150 g cukru
  • 3 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • łyżeczka cynamonu
  • 100 g masła
  • jajko
  • żółtko
  • łyżka śmietany
  • 1,5 łyżki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:
Kruche ciasto:
Mąkę razem z proszkiem do pieczenia, cukrem, cynamonem i przyprawą korzenną - mieszamy i wsypujemy do miski, dodajmy pokrojone na małe kawałki masło i zagniatamy, następnie dodajemy jajko, śmietanę i całość szybko zagniatamy. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części - 4/5 i 1/5 - zawijamy w folię spożywcza i wstawiamy do lodówki na około 40 minut. Po tym czasie ciasto (4/5 ciasta) rozwałkowujemy i wypełniamy spód kwadratowej formy do pieczenia. Ciasto nakłuwamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180`C przez 20 minut.

Po upieczeniu na spód nakładamy masę makową  wymieszaną z dwoma ubitymi białkami i wyrównujemy.


Do wysokiej miski wbijamy żółtka mieszamy razem z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy śmietanę i miksujemy, pod koniec dodając budyń waniliowy. W drugiej misce ubijamy białka do białości, które następnie łączymy z masą śmietankową. Przygotowaną masę wylewamy na makowy spód, a następnie na górę ścieramy resztę kruchego ciasta (1/5 kruchego ciasta).

Pieczemy w 175`C przez około 60 minut (do 70 minut w zależności od mocy piekarnika) a następnie pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego!






Komentarze

  1. Fantastyczny pomysł z tym śmietanowcem... to znaczy.... sernikiem bez sera rzecz jasna!:) Tytuł postu i nazwa ciasta od razu mnie zaciekawiły:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawey taki sernik-niesernik. nie jadłam jeszcze takiego ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!

Popularne posty