Bajaderki
"W Nowym Roku, chciałabym Wam życzyć zdrowia. I choć w dowodzie dopiero 23 lata, wiem, że będąc zdrowym można mieć wszystko - szczęście, miłość, pracę czy pieniądze. Dlatego, życzę Wam dużo zdrowia w tym 2014 roku! przy okazji z nowym rokiem, mam dla Was również nowy przepis na coś starego ;) co właściwie starym być nie musi. Bajaderki piernikowe, u mnie ze śiweżego piernika, ale można dodać biszkopt, czy inne ciasto bez kremów czy świeżych owoców i piernikowe przyprawy, wtedy wyjdą równie dobrze!"
Składniki:
- 500 g ciasta piernikowego (biszkoptowego lub drożdżowego)
- 100 g marmolady
- 5 łyżek śmietanki
- 5 łyżek cukru
- 50 g masła
- łyżeczka kakao
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- garść rodzynek
- duża garść orzechów arachidowych
- 100 g mlecznej czekolady
- 1/4 szklanki zmielonych orzechów arachidowych i płatki migdałów do dekoracji
Sposób przygotowania:
Do wysokiej miski wrzucamy ciasto a następnie je rozkruszamy - ja to zrobiłam z lekką pomocą miksera. Do ciasta dodajemy marmoladę, rodzynki, zmielone orzechy arachidowe, cynamon i kakao - mieszamy.
Masło, śmietankę i cukier podgrzewamy. Rozpuszczoną mieszankę dolewamy do ciasta i całość miksujemy końcówką a'la hak.
Z przygotowanego ciasta tworzymy kulki wielkości orzecha włoskiego.
Odstawiamy do lodówki na około 2 godziny- po tym czasie kulki polewamy rozpuszczoną czekoladą ( można je również całe zanurzyć w czekoladzie) a następnie posypujemy zmielonymi orzechami arachidowymi i ponownie wstawiamy do lodówki na około godzinę.
Zamiast w czekoladzie, bajaderki można dekorować cukrem pudrem lub obtaczać w mielonych orzechach.
Smacznego!
Urocze :) Robiłam je całkiem niedawno, choć z trochę innego przepisu :) Wszystkim smakowały :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam słodkie bajaderki. to taka mała przyjemność na jeden kęs :)
OdpowiedzUsuńWszystkiego dobrego na Nowy Rok!
wspaniale się prezentują :)
OdpowiedzUsuńŚlicznie to wygląda..a jak musi smakować..mmm:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam