Babka Makowa


"To ciasto jest dobre nie tylko od święta. Według mnie ta babka i ten przepis nadaje się na każdą okazję (bez okazji również!). Lubicie makowe ciasta? Czasem, jak nie wiem co bym chciała zjeść, to właśnie jest takie ciasto - makowiec lub ciasto z białek typu piegusek, te ciasta pojawiły się już kiedyś na blogu, dlatego dziś w odsłonie idealnej na święta Wielkanocne - babka Makowa - zapraszam po przepis :) Babka wychodzi słodka - ale bez przesady, jest typowo wilgotna z cudownie chrupiącą skórką. "

Składniki na babkę makową:

  • 4 jajka
  • 100 g cukru (ok. 1/2 szklanki )
  • 1,5 szklanki mąki
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g maku

Sposób przygotowania babki makowej:

Jajka ubijamy na puszystą masę razem z cukrem pudrem, następnie dodajemy rozpuszczone (ostudzone) masło i mleko - mieszamy.

Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i makiem. Dodajemy do masy jajecznej i lekko mieszamy - jedynie do połączenia się składników.

Masę przelewamy do formy na babkę z dziurką (można użyć dowolnej formy na babki) wysmarowanej masłem i posypanej dokładnie mąką pszenną.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180`C i pieczemy około 30 minut - do suchego patyczka.
Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem albo polewamy lukrem.
Smacznego!






Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!