Tradycyjny Makowiec
"Kolejny konkursowy przepis. Tym razem ciasto kojarzące mi się najbardziej ze świętami Bożego Narodzenia -Makowiec. I powiem Wam całkiem szczerze, że po sesji, którą zrobiłam, wzięłam do pokoju herbatkę, kilka mandarynek i 1/4 blachy ciasta. Następnego dnia zaspałam na zajęcia, myśląc, że są święta, więc uważajcie, jeżeli chcecie robić je wcześniej! :) Pierwszy raz zrobiłam własną masę makową, wyszła przepyszna(!), a pracy nie było z nią wcale tak dużo jak myślałam. Ciasto jest na pewno dużo smaczniejsze niż ze sklepu, więc jeżeli macie troszkę chęci i czasu, to polecam przygotować je na świąteczny stół. Inspiracja."
Składniki na dużą blachę:
Ciasto drożdżowe:
- 100 g ostudzonej margaryny
- 60 g cukru
- 10 g cukru z prawdziwą wanilią
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 110 ml mleka
- 30 g świeżych drożdży
- 300 g maki pszennej tortowej
Sposób przygotowania:
Mąkę musimy przesiać, a mleko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże z dodatkiem 1 łyżki cukru. Masło ubijamy z resztą cukrów, dodając pod koniec ubijania po jednym żółtku i całe jajko. Kolejnym krokiem jest dodanie drożdży i powolne wymieszanie.
Dodajemy przesianą mąkę i dokładnie wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do podwojenia objętości, a w tym czasie przygotowujemy masę makową.
Masa:
- 2 ½ szklanki niebieskiego maku (325 g)
- ¾ szklanki cukru pudru (150 g)
- 80 g posiekanych dużych rodzynek
- 40 g skórki pomarańczowej w syropie
- 40 g posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki miodu
Sposób przygotowania:
Mak zalewamy wrzątkiem w ilości odpowiadającej wadze maku i odstawiamy do wystygnięcia ( ja odstawiłam na godzinę, ale można nawet na 12h).
Po tym czasie mak odcedzamy i przekładamy do malaksera z ostrymi nożykami. Mielimy, a następnie dodajemy do masy miód i cukier, mielimy dalej, a pod koniec dorzucamy bakalie ( orzechy, skórkę pomarańczową, rodzynki ). Chwilę mielimy i odstawiamy.
Dodatkowo:
- 150 g mąki
- Cukier puder do posypania albo lukier
- żółtko do posmarowania ciasta
Wyrośnięte ciasto wyrabiamy, podsypując mąką (u mnie to aż 150 g mąki) ciasto rozwałkowujemy, a na wierzch wykładamy przygotowaną masę makową, rozsmarowując ją po całym cieście, pozostawiając 2 cm przy końcach. Zawijamy.
Ciasto wkładamy do dużej, prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia, tworząc wieniec. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym żółtkiem.
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni i pieczemy przez 40 minut.
Po ostudzeniu ciasto polewamy lukrem, albo posypujemy cukrem pudrem. Dekorujemy skórką pomarańczową.
Witam, nominowałam Twój blog do zabawy Liebster Blog, zapraszam do pobrania pytań z mojego bloga i dalsze przekazanie zabawy :)
OdpowiedzUsuń