Tradycyjny Makowiec



"Kolejny konkursowy  przepis. Tym razem ciasto kojarzące mi się najbardziej ze świętami Bożego Narodzenia -Makowiec. I powiem Wam całkiem szczerze, że po sesji, którą zrobiłam,  wzięłam do pokoju herbatkę, kilka mandarynek i 1/4 blachy ciasta. Następnego dnia zaspałam na zajęcia, myśląc, że są święta, więc uważajcie, jeżeli chcecie robić je wcześniej! :) Pierwszy raz zrobiłam własną masę makową, wyszła przepyszna(!), a pracy nie było z nią wcale tak dużo  jak myślałam. Ciasto jest na pewno dużo smaczniejsze niż ze sklepu, więc jeżeli macie troszkę chęci i czasu, to polecam przygotować je na świąteczny stół. Inspiracja."

Składniki na dużą blachę:

Ciasto drożdżowe:
  • 100 g ostudzonej margaryny
  • 60 g cukru
  • 10 g cukru z prawdziwą wanilią
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 110 ml mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 300 g maki pszennej tortowej
Sposób przygotowania:
Mąkę musimy przesiać, a mleko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże z dodatkiem 1 łyżki cukru. Masło ubijamy z resztą cukrów, dodając pod koniec ubijania po jednym żółtku i całe jajko. Kolejnym krokiem jest dodanie drożdży i powolne wymieszanie. 

Dodajemy przesianą mąkę i dokładnie wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do podwojenia objętości, a w tym czasie przygotowujemy masę makową.


Masa:
  • 2 ½ szklanki niebieskiego maku (325 g)
  • ¾ szklanki cukru pudru (150 g)
  • 80 g posiekanych dużych rodzynek
  • 40 g skórki pomarańczowej w syropie
  • 40 g posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki miodu
Sposób przygotowania:
Mak zalewamy wrzątkiem w ilości odpowiadającej wadze maku i odstawiamy do wystygnięcia ( ja odstawiłam na godzinę, ale można nawet na 12h).

Po tym czasie mak odcedzamy i przekładamy do malaksera z ostrymi nożykami. Mielimy, a następnie dodajemy do masy miód i cukier, mielimy dalej, a pod koniec dorzucamy bakalie ( orzechy, skórkę pomarańczową, rodzynki ). Chwilę mielimy i odstawiamy.

Dodatkowo:
  • 150 g mąki
  • Cukier puder do posypania albo lukier
  • żółtko do posmarowania ciasta
Wyrośnięte ciasto wyrabiamy, podsypując mąką (u mnie to aż 150 g mąki) ciasto rozwałkowujemy, a na wierzch wykładamy przygotowaną masę makową, rozsmarowując ją po całym cieście, pozostawiając 2 cm przy końcach. Zawijamy. 

Ciasto wkładamy do dużej, prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia, tworząc wieniec. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym żółtkiem.

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni i pieczemy przez 40 minut.

Po ostudzeniu ciasto polewamy lukrem, albo posypujemy cukrem pudrem. Dekorujemy skórką pomarańczową.


Smacznego!






Komentarze

  1. Witam, nominowałam Twój blog do zabawy Liebster Blog, zapraszam do pobrania pytań z mojego bloga i dalsze przekazanie zabawy :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!