Muffiny Piernikowe
"Zaplanowaliście już świąteczne wypieki? Ja ciągle znajduje kolejne smakowite pomysły, raz zainspiruje mnie zdjęcie innym razem przyprawa, a jeszcze innym sposób podania. Dziś mam dla Was inspiracje smakową. Bo piernik wcale nie musi być zawsze ciastem! Dziś prezentuję Wam inny sposób podania - w wersji babeczkowej. I pewnie wielu z Was już widziało takie muffiny :) W końcu nie jestem jedyną blogerką, ale mogę Wam obiecać, że te babeczki są przepyszne! I mimo, że mają mało miodu i niezbyt wygórowane przyprawy uważam, że trafiłam smakowo w sedno, mam nadzieję, że Wam również będą smakować :) Zapraszam na Muffiny Piernikowe.
Składniki:
- 2 jajka
- szklanka mleka
- 3 łyżki oliwy orzechowej
- 2,5 szklanki mąki (ok 350 g)
- 1/2 łyżeczki proszku
- 1/2 łyżeczki sody
- 100 g cukru
- 1/2 łyżeczki kardamonu i imbiru
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej
- szczypta pieprzu
- łyżka miodu
Na początek mieszamy jajka z mlekiem i oliwą orzechową, następnie dodajemy miód i cukier - odstawiamy.
W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, dodajemy zmielony kardamon, imbir, pieprz i przyprawę korzenną. Mieszamy.
Następnie dosypujemy do płynnych składników wymieszaną mąkę z przyprawami. Ciasto przekładamy do formy do muffinek wyłożonej papierem do pieczenia albo papilotkami.
Wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 30 minut.
Gotowe babeczki przestudzamy a następnie polewamy rozpuszczoną czekoladą i dekorujemy.
smaczne:)
OdpowiedzUsuńWszystko, co ma przedświąteczny smak piernika jest dobre;) muffiny również plasują się na szczycie takich grudniowych łakoci;)
OdpowiedzUsuńOj jakbym zjadła Twojego piernikowego muffinka!
OdpowiedzUsuńJeszcze tyle polewy mają!
idealne na teraz :)
OdpowiedzUsuńo kurcze, świetnie udekorowane, zapisuję pomysł w pamięci jako inspirację!
OdpowiedzUsuń