Muffiny Piernikowe

"Zaplanowaliście już świąteczne wypieki? Ja ciągle znajduje kolejne smakowite pomysły, raz zainspiruje mnie zdjęcie innym razem przyprawa, a jeszcze innym sposób podania. Dziś mam dla Was inspiracje smakową. Bo piernik wcale nie musi być zawsze ciastem! Dziś prezentuję Wam inny sposób podania - w wersji babeczkowej. I pewnie wielu z Was już widziało takie muffiny :) W końcu nie jestem jedyną blogerką, ale mogę Wam obiecać, że te babeczki są przepyszne! I mimo, że mają mało miodu i niezbyt wygórowane przyprawy uważam, że trafiłam smakowo w sedno, mam nadzieję, że Wam również będą smakować :) Zapraszam na Muffiny Piernikowe.

Składniki:
  • 2 jajka
  • szklanka  mleka
  • 3 łyżki oliwy orzechowej
  • 2,5 szklanki mąki (ok 350 g)
  • 1/2 łyżeczki proszku
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 100 g cukru
  • 1/2 łyżeczki kardamonu i imbiru
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • szczypta pieprzu
  • łyżka miodu
Sposób przygotowania:
Na początek mieszamy jajka z mlekiem i oliwą orzechową, następnie dodajemy miód i cukier - odstawiamy.

W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, dodajemy zmielony kardamon, imbir, pieprz i przyprawę korzenną. Mieszamy.

Następnie dosypujemy do płynnych składników wymieszaną mąkę z przyprawami. Ciasto przekładamy do formy do muffinek wyłożonej papierem do pieczenia albo papilotkami.
Wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 30 minut.

Gotowe babeczki przestudzamy a następnie polewamy rozpuszczoną czekoladą i dekorujemy.
Smacznego!







Komentarze

  1. Wszystko, co ma przedświąteczny smak piernika jest dobre;) muffiny również plasują się na szczycie takich grudniowych łakoci;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj jakbym zjadła Twojego piernikowego muffinka!
    Jeszcze tyle polewy mają!

    OdpowiedzUsuń
  3. o kurcze, świetnie udekorowane, zapisuję pomysł w pamięci jako inspirację!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!