Lekkie gofry cynamonowe


"Gofry to jedne z moich ulubionych niedzielnych przekąsek. Mogę je jeść na śniadanie, deser i kolacje - dziś będą na kolacje razem z wiśniowym dżemem i ubitą śmietanką. Nie są to tradycyjne gofry, raczej coś w stylu upieczonych omletów ponieważ, są również równie lekkie i puszyste, a dodatkowo są jeszcze ciekawsze, bo dodałam do nich ekstrakt cynamonowy. Wyszły pyszne! Można zjeść ich kilka i czuć się dobrze! Dlatego słodko je Wam polecam. Zapraszam na Lekkie gofry cynamonowe!"


Składniki:

  • 5 żółtek
  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 350 ml mleka
  • 3 łyżki oliwy orzechowej
  • 1 łyżki ekstraktu cynamonowego
  • 250 g mąki

Sposób przygotowania:
Do wysokiej miski wbijamy białka i ubijamy na sztywna masę.
W drugiej. Misce ubijamy żółtka razem z ekstraktem cynamonowym, oliwa i mlekiem. Pod koniec ubijania dosypujemy make i mieszamy.

Do przygotowanej masy z żółtek dodajemy 1/3 piany i mieszamy, następnie wrzucamy resztę piany i mieszamy.


Gofrownicę smarujemy olejem i rozgrzewamy. Na rozgrzany ruszt wylewamy masę, tak aby zakryć cała powierzchnie.
Pieczemy około 5-7 minut.



Podajemy z dżemem, owocami, cukrem pudrem lub bitą śmietaną.
Smacznego!




Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!