Lekkie gofry cynamonowe
"Gofry to jedne z moich ulubionych niedzielnych przekąsek. Mogę je jeść na śniadanie, deser i kolacje - dziś będą na kolacje razem z wiśniowym dżemem i ubitą śmietanką. Nie są to tradycyjne gofry, raczej coś w stylu upieczonych omletów ponieważ, są również równie lekkie i puszyste, a dodatkowo są jeszcze ciekawsze, bo dodałam do nich ekstrakt cynamonowy. Wyszły pyszne! Można zjeść ich kilka i czuć się dobrze! Dlatego słodko je Wam polecam. Zapraszam na Lekkie gofry cynamonowe!"
Składniki:
- 5 żółtek
- 5 białek
- szczypta soli
- 350 ml mleka
- 3 łyżki oliwy orzechowej
- 1 łyżki ekstraktu cynamonowego
- 250 g mąki
Sposób przygotowania:
Do wysokiej miski wbijamy białka i ubijamy na sztywna masę.
W drugiej. Misce ubijamy żółtka razem z ekstraktem cynamonowym, oliwa i mlekiem. Pod koniec ubijania dosypujemy make i mieszamy.
Do przygotowanej masy z żółtek dodajemy 1/3 piany i mieszamy, następnie wrzucamy resztę piany i mieszamy.
Gofrownicę smarujemy olejem i rozgrzewamy. Na rozgrzany ruszt wylewamy masę, tak aby zakryć cała powierzchnie.
Pieczemy około 5-7 minut.
Podajemy z dżemem, owocami, cukrem pudrem lub bitą śmietaną.
Smacznego!
Co jak co ale gofry to najlepsze są z cukrem pudrem :)
OdpowiedzUsuńWiadomo :D
Usuń