Sernik na owsianym spodzie

Nie ma nic lepszego niż weekendowy wypiek, którego smakiem możemy się spokojnie delektować przez całe popołudnie. Dziś mam coś dla sernikożerców - tych, którzy lubią ciężkie serniki, którymi przy okazji można się najeść :). Przygotowałam dla Was Sernik na owsianym spodzie z niesamowicie słodką polewą kajmakową. Częstujcie się :)

Składniki:
Kruchy spód
  • 130 g płatków owsianych
  • 60 g masła
  • 50 g cukru
  • 50 g mąki
  • jajko

Masa serowa
  • 600 g sera
  • 80 g cukru
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 5 jaj
  • budyń waniliowy
  • 4 łyżki maki pszennej tortowej
  • 2 łyżki oliwy orzechowej

Sposób przygotowania:
Przygotowanie kruchego spodu.
Do miski wrzucamy wszystkie supkie składniki, dodajemy pokrojone na kawałki masło i jajko, całość zagniatamy, a następnie przekładamy do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia, lekko ugniatając i wyrównując.

Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180`C i pieczemy około 15 minut - do zarumienienia.

W tym czasie przygotowujemy masę serową.
 Ser mielimy, albo ucieramy za pomocą nożyków, następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy i miksujemy kolejno dodając po jednym jajku i odrobinie oliwy orzechowej.

Mąkę mieszamy z budyniem i pod koniec miksowania, gdy masa będzie puszysta dodajemy ją do ciasta.

Ciasto wylewamy na przygotowany owsiany spód i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175`C i pieczemy około 50 minut.

Gdy sernik ostygnie jego wierzch smarujemy równo masą kajmakową a następnie posypujemy uprażonymi płatkami owsianymi. Wstawiamy do lodówki. Najlepiej smakuje następnego dnia.
Smacznego!





Komentarze

  1. ta cieknąca masa kajmakowa sprawia, że mi cieknię ślinka ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności!!!

    http://domowe-wypieki.com/krajanka-piernikowa-z-marcepanem-i-dzika-roza/

    OdpowiedzUsuń
  3. ja się chętnie poczęstuję :) wygląda na taki, jaki lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda genialnie ! kocham sernik i dodaję przepis do zakładek koniecznie !

    OdpowiedzUsuń
  5. Moje pytanie brzmi :P Co zrobiłaś, że ta masa kajmakowa jest taka "gładka"? Rozgrzałaś ją czy po prostu smarowałaś? Moja była bardzo gęsta (pierwszy raz tego używałam) i smarowałam nożem, no i widać na cieście, że równo nie jest, a chciałam takie ładne jak Twoje :P

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!