Sernik na owsianym spodzie
Nie ma nic lepszego niż weekendowy wypiek, którego smakiem możemy się spokojnie delektować przez całe popołudnie. Dziś mam coś dla sernikożerców - tych, którzy lubią ciężkie serniki, którymi przy okazji można się najeść :). Przygotowałam dla Was Sernik na owsianym spodzie z niesamowicie słodką polewą kajmakową. Częstujcie się :)
Składniki:
Kruchy spód
- 130 g płatków owsianych
- 60 g masła
- 50 g cukru
- 50 g mąki
- jajko
Masa serowa
- 600 g sera
- 80 g cukru
- 3 łyżki cukru waniliowego
- 5 jaj
- budyń waniliowy
- 4 łyżki maki pszennej tortowej
- 2 łyżki oliwy orzechowej
Sposób przygotowania:
Przygotowanie kruchego spodu.
Do miski wrzucamy wszystkie supkie składniki, dodajemy pokrojone na kawałki masło i jajko, całość zagniatamy, a następnie przekładamy do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia, lekko ugniatając i wyrównując.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180`C i pieczemy około 15 minut - do zarumienienia.
W tym czasie przygotowujemy masę serową.
Ser mielimy, albo ucieramy za pomocą nożyków, następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy i miksujemy kolejno dodając po jednym jajku i odrobinie oliwy orzechowej.
Mąkę mieszamy z budyniem i pod koniec miksowania, gdy masa będzie puszysta dodajemy ją do ciasta.
Ciasto wylewamy na przygotowany owsiany spód i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175`C i pieczemy około 50 minut.
Gdy sernik ostygnie jego wierzch smarujemy równo masą kajmakową a następnie posypujemy uprażonymi płatkami owsianymi. Wstawiamy do lodówki. Najlepiej smakuje następnego dnia.
Smacznego!
wygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńta cieknąca masa kajmakowa sprawia, że mi cieknię ślinka ;)
OdpowiedzUsuńPyszności!!!
OdpowiedzUsuńhttp://domowe-wypieki.com/krajanka-piernikowa-z-marcepanem-i-dzika-roza/
ja się chętnie poczęstuję :) wygląda na taki, jaki lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuńwygląda genialnie ! kocham sernik i dodaję przepis do zakładek koniecznie !
OdpowiedzUsuńoddasz kawałek? :))
OdpowiedzUsuńMoje pytanie brzmi :P Co zrobiłaś, że ta masa kajmakowa jest taka "gładka"? Rozgrzałaś ją czy po prostu smarowałaś? Moja była bardzo gęsta (pierwszy raz tego używałam) i smarowałam nożem, no i widać na cieście, że równo nie jest, a chciałam takie ładne jak Twoje :P
OdpowiedzUsuń