Korzenne ciasto czekoladowe z pomarańczą
Święta zbliżają się wielkimi krokami, ale mimo wszystko w miedzy czasie też trzeba coś jeść, prawda? Jakiś pyszny, smakowity wypiek do herbaty czy mlecznej kawy potrzebny jest zawsze. Ale aby powolutku wdrażać się w świąteczną tematykę postanowiłam połączyć najlepsze zimowe smaki ze sobą czyli czekoladę i przyprawę korzenną z pomarańczą. Patrzcie co z tego wyszło. Zapraszam na Korzenne ciasto czekoladowe z pomarańczą!
Składniki:
- 200 g margaryny
- 200 g cukru
- 3 jaja
- 340 g mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 55 g kakao
- 1,5 łyżeczki przyprawy korzennej
- 2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego
Sposób przygotowania:
Do miski wrzucamy miękką margarynę, dodajemy cukier i ubijamy, następnie dodajemy kolejno po jajku nadal miksując.
W oddzielnej misce łączymy ze sobą mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawą korzenną i kakao. Do przygotowanej masy jajecznej wlewamy ekstrakt pomarańczowy i wsypujemy sypkie składniki. Mieszamy.
Gotową masę przelewamy do długiej formy keksowej (podwójnej) wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200`C przez koło 30 minut do tak zwanego suchego patyczka.
Po przestudzeniu dekorować cukrem pudrem, lub polewą kakaową/czekoladową.
Smacznego!
Cudowny wypiek ;D
OdpowiedzUsuńuwielbiam czekoladowe słodkości:)
OdpowiedzUsuńach, już czuję Gwiazdkę i zimowe wieczory, dzięki temu ciastu!
OdpowiedzUsuń