Korzenne ciasto czekoladowe z pomarańczą

Święta zbliżają się wielkimi krokami, ale mimo wszystko w miedzy czasie też trzeba coś jeść, prawda? Jakiś pyszny, smakowity wypiek do herbaty czy mlecznej kawy potrzebny jest zawsze. Ale aby powolutku wdrażać się w świąteczną tematykę postanowiłam połączyć najlepsze zimowe smaki ze sobą czyli czekoladę i przyprawę korzenną z pomarańczą. Patrzcie co z tego wyszło. Zapraszam na Korzenne ciasto czekoladowe z pomarańczą!

Składniki:

  • 200 g margaryny
  • 200 g cukru
  • 3 jaja
  • 340 g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 55 g kakao
  • 1,5 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego

Sposób przygotowania:
Do miski wrzucamy miękką margarynę, dodajemy cukier i ubijamy, następnie dodajemy kolejno po jajku nadal miksując.

W oddzielnej misce łączymy ze sobą mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawą korzenną i kakao. Do przygotowanej masy jajecznej wlewamy ekstrakt pomarańczowy i wsypujemy sypkie składniki. Mieszamy.

Gotową masę przelewamy do długiej formy keksowej (podwójnej) wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200`C przez koło 30 minut do tak zwanego suchego patyczka.

Po przestudzeniu dekorować cukrem pudrem, lub polewą kakaową/czekoladową.
Smacznego!





Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!