Jesienne ciasto orzechowe


"Lubię lekkie korzenne ciasta z dodatkiem orzechów. Może dlatego, że tak dobrze mi się kojarzą - z odpoczynkiem, przerwą świąteczną -  nic nie robieniem. I choć do tego okresu jeszcze trochę czasu, zawsze gdy siadam na kanapie z kubkiem gorącej jesiennej herbaty, kocem i orzechowym ciastem czuję się jakoś błogo. Też tak macie? Takie proste, właściwie banalne ciasto, a daje tyle przyjemności :) Częstujcie się! Zapraszam na jesienne ciasto orzechowe."

Składniki:
  • 5 jaj
  • łyżka ekstraktu waniliowego
  •  łyżka ekstraktu goździkowego
  • łyżka ekstraktu cynamonowego
  • 200 g cukru
  • 60 g orzechów laskowych
  • 250 g mąki
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:
Jajka ubijamy razem z cukrem na puszystą masę, następnie dolewamy ekstrakty i lekko mieszamy.

W oddzielnej misce łączymy ze sobą mąkę ziemniaczaną z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia. Dosypujemy do masy jajecznej i chwilę miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Orzechy lekko rozgniatamy i szatkujemy na małe kawałki. Dodajemy do ciasta, które następnie przekładamy do średniej formy prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy około 35 minut w 180`C
Studzimy w formie.

Ciasto możemy po ostudzeniu polać polewą kakaową albo posypać cukrem pudrem.
Smacznego!



Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!