Jesienne ciasto orzechowe
"Lubię lekkie korzenne ciasta z dodatkiem orzechów. Może dlatego, że tak dobrze mi się kojarzą - z odpoczynkiem, przerwą świąteczną - nic nie robieniem. I choć do tego okresu jeszcze trochę czasu, zawsze gdy siadam na kanapie z kubkiem gorącej jesiennej herbaty, kocem i orzechowym ciastem czuję się jakoś błogo. Też tak macie? Takie proste, właściwie banalne ciasto, a daje tyle przyjemności :) Częstujcie się! Zapraszam na jesienne ciasto orzechowe."
Składniki:
- 5 jaj
- łyżka ekstraktu waniliowego
- łyżka ekstraktu goździkowego
- łyżka ekstraktu cynamonowego
- 200 g cukru
- 60 g orzechów laskowych
- 250 g mąki
- łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Jajka ubijamy razem z cukrem na puszystą masę, następnie dolewamy ekstrakty i lekko mieszamy.
W oddzielnej misce łączymy ze sobą mąkę ziemniaczaną z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia. Dosypujemy do masy jajecznej i chwilę miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Orzechy lekko rozgniatamy i szatkujemy na małe kawałki. Dodajemy do ciasta, które następnie przekładamy do średniej formy prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy około 35 minut w 180`C
Studzimy w formie.
Ciasto możemy po ostudzeniu polać polewą kakaową albo posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Jesienne ciasta mają w sobie to coś ;D
OdpowiedzUsuńpycha:d zdecydowanie dobre na jesień:d
OdpowiedzUsuńPyszne musiało być z tymi chrupiącymi orzeszkami :)
OdpowiedzUsuń