Ciasteczka owsiane z białą czekoladą
"Szybko robi się ciemno, jest coraz zimniej, a ja? Ja czekam na ferie. Ferie, których w sumie mieć nie będę, bo nie jestem już w szkole podstawowej, tylko na studiach. A gdy na studiach mam wolne to jestem w pracy. Takie życie studenta, ale ja mimo wszystko czekam z niecierpliwością na wolny okres świąteczno-noworoczny. Ale na to jeszcze nadejdzie czas. Aby dotrwać z uśmiechem na twarzy słucham reggae i jem owsiane ciastka. Może macie ochotę? Są słodziutkie, choć nie mają zbyt dużo cukru, chrupiące a zarazem miękkie i ciągnące ( dzięki dodaniu miodu ). Zapraszam na Ciasteczka owsiane z białą czekoladą."
Składniki:
- 100 g masła
- 2 łyżki miodu lipowego
- 3 łyżki cukru
- Jajko
- 1,5 szklanki mąki
- 1 szklanka płatków owsianych
- 100 g białej czekolady
- Łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Do wysokiej miski wrzucamy miękkie masło, cukier i miód i
całość rozcieramy za pomocą łyżki lub łopatki. Następnie dodajemy jajko i
ponownie mieszamy.
Do tak przygotowanej masy dosypujemy mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia – łączymy a następnie dosypujemy płatki owsiane.
Białą czekoladę kroimy na drobne kawałki, które następnie
dosypujemy do masy – całość mieszamy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem
do pieczenia za pomocą małej łyżeczki tworząc niewielkie kuleczki.
Masa lekko nam urośnie.*
Ciasteczka wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika na
15 minut.
Studzimy na kratce.
Smacznego!
Wyglądają wspaniale, uwielbiam ciastka z białą czekoladą - po upieczeniu robi się taka lekko karmelowa, rewelacja :)
OdpowiedzUsuń