Babeczki marchewkowo-jabłkowe z crunchy

Nie ma nic lepszego jak domowe wypieki. I wcale nie chodzi mi tylko o ich smak, ale również o to, że wiemy jak i z czego są zrobione, bo czasem to bardzo ważne. Choć nie ukrywajmy, smak jest kluczowy a eksperymentowanie w kuchni to podstawa! Tak właśnie było z tymi babeczkami. Robiłam je już kilkukrotnie, ale szczerze powiedziawszy dopiero z polewą i chrupiącym crunchy zasmakowały mi najbardziej!  I pomyślałam sobie, że może i Wam przypadną do gustu? Zapraszam na Babeczki marchewkowo-jabłkowe z crunchy :)

Składniki:
  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • 100 g masła
  • 350 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  150 g cukru
  • szklanka marchewki z jabłkiem
  • 100 g białej czekolady + łyżeczka śmietanki 30%
  • 100 g crunchy czekoladowego
Sposób przygotowania:

Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko oraz rozpuszczone i całkowicie ostudzone masło.


W drugiej misce mieszamy cukier z proszkiem do pieczenia i mąką.

Do mokrych składników dosypujemy suche i mieszamy. Pod koniec dodajemy startą marchewkę z jabłkiem.


Masę przekładamy do foremki wyłożonej papilotkami. Ja. Nakładam masę do 4/5 wysokości.

Pieczemy około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 C.

Studzimy w formie.


W tym czasie rozpuszczamy białą czekoladę  z dodatkiem śmietanki, w której następnie maczamy każda babeczkę.
Wierzch dekorujemy czekoladowym crunchy.

Smacznego!




Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!