Babeczki marchewkowo-jabłkowe z crunchy
Nie ma nic lepszego jak domowe wypieki. I wcale nie chodzi mi tylko o ich smak, ale również o to, że wiemy jak i z czego są zrobione, bo czasem to bardzo ważne. Choć nie ukrywajmy, smak jest kluczowy a eksperymentowanie w kuchni to podstawa! Tak właśnie było z tymi babeczkami. Robiłam je już kilkukrotnie, ale szczerze powiedziawszy dopiero z polewą i chrupiącym crunchy zasmakowały mi najbardziej! I pomyślałam sobie, że może i Wam przypadną do gustu? Zapraszam na Babeczki marchewkowo-jabłkowe z crunchy :)
Składniki:- 2 jajka
- szklanka mleka
- 100 g masła
- 350 g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g cukru
- szklanka marchewki z jabłkiem
- 100 g białej czekolady + łyżeczka śmietanki 30%
- 100 g crunchy czekoladowego
Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko oraz rozpuszczone i całkowicie ostudzone masło.
W drugiej misce mieszamy cukier z proszkiem do pieczenia i mąką.
Do mokrych składników dosypujemy suche i mieszamy. Pod koniec dodajemy startą marchewkę z jabłkiem.
Masę przekładamy do foremki wyłożonej papilotkami. Ja. Nakładam masę do 4/5 wysokości.
Pieczemy około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 C.
Studzimy w formie.
W tym czasie rozpuszczamy białą czekoladę z dodatkiem śmietanki, w której następnie maczamy każda babeczkę.
Wierzch dekorujemy czekoladowym crunchy.
Wierzch dekorujemy czekoladowym crunchy.
Smacznego!
pysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuń