Czekoladowe ciasto z wiśniami
"Uwielbiam sezon letni. W te ciepłe, słoneczne miesiące jem 2,3 a może nawet 4 razy więcej owoców i warzyw niż zwykle. Choć przyznam szczerze, że czasem zwykła miseczka z wiśniami nie wystarcza, wtedy z przyjemnością wędruje do kuchni i szykuję coś pysznego. Dziś na przykład zaprezentuję Wam bardzo soczyste, czekoladowe ciasto, które przygotowałam na Spotkanie Warszawskich Blogerów Kulinarnych, organizowanych tym razem w formie pikniku, na Polach Mokotowskich. Smak ciasta zdecydowanie można określić jako mocno wiśniowy. Zdecydowanie nie należy ono do tych lekkich jak piórko wypieków. Jest wilgotne i czekoladowe. Zapraszam na Czekoladowe ciasto z wiśniami.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki kakao
- 160 g cukru
- 5 jaj
- 3/4 szklanki jogurtu greckiego
- 100 g roztopionego masła
- 1/2 szklanki soku z wiśni
- 3 czubate łyżki wiśni ( z syropu, z dżemu z całymi owocami)
- 70 g czekolady
Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i pokrojoną na drobne kawałki czekoladę, mieszamy i odstawiamy.
Jajka ubijamy razem z cukrem, następnie dolewamy sok i jogurt - mieszamy. Do rozpuszczonego masła dolewamy kilka łyżek masy (aby straciło temperaturę), następnie tak wymieszane i ostudzone masło wlewamy powoli do masy i szybko łączymy.
Do masy jajecznej wsypujemy partiami suche składniki. Na koniec dorzucamy wiśnie - mieszamy i przekładamy do prostokątnej dużej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 30-35 minut.
Ciasto posypujemy cukrem pudrem, albo polewamy rozpuszczoną gorzką czekoladą.
Smacznego!
Widać, że ciasto jest wilgotne, mniam! Takie lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta!
OdpowiedzUsuńwłasnie wjechało do piekranika... :) zobaczymy to cudo za 40 minut :D
OdpowiedzUsuń