Czekoladowe ciasto z wiśniami


"Uwielbiam sezon letni. W te ciepłe, słoneczne miesiące jem 2,3 a może nawet 4 razy więcej owoców i warzyw niż zwykle. Choć przyznam szczerze, że czasem zwykła miseczka z wiśniami nie wystarcza, wtedy z przyjemnością wędruje do kuchni i szykuję coś pysznego. Dziś na przykład zaprezentuję Wam bardzo soczyste, czekoladowe ciasto, które przygotowałam na Spotkanie Warszawskich Blogerów Kulinarnych, organizowanych tym razem w formie pikniku, na Polach Mokotowskich. Smak ciasta zdecydowanie można określić jako mocno wiśniowy. Zdecydowanie nie należy ono do tych lekkich jak piórko wypieków. Jest wilgotne i czekoladowe. Zapraszam na Czekoladowe ciasto z wiśniami.


Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • 160 g cukru
  • 5 jaj
  • 3/4 szklanki jogurtu greckiego
  • 100 g roztopionego masła
  • 1/2 szklanki soku z wiśni
  • 3 czubate łyżki wiśni ( z syropu, z dżemu z całymi owocami)
  • 70 g czekolady

Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i pokrojoną na drobne kawałki czekoladę, mieszamy i odstawiamy.

Jajka ubijamy razem z cukrem, następnie dolewamy sok i jogurt - mieszamy. Do rozpuszczonego masła dolewamy kilka łyżek masy (aby straciło temperaturę), następnie tak wymieszane i ostudzone masło wlewamy powoli do masy i szybko łączymy. 

Do masy jajecznej wsypujemy partiami suche składniki. Na koniec dorzucamy wiśnie - mieszamy i przekładamy do prostokątnej dużej formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 30-35 minut.
Ciasto posypujemy cukrem pudrem, albo polewamy rozpuszczoną gorzką czekoladą.
Smacznego!




Komentarze

  1. Widać, że ciasto jest wilgotne, mniam! Takie lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. własnie wjechało do piekranika... :) zobaczymy to cudo za 40 minut :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!