Omlet francuski z wiśnią i malinami
Składniki:
- 3 żółtka
- 3 białka
- 3 płaskie łyżki maki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki malin
- 1/3 szklanki wydrylowanych wiśni
- masło do smażenia (plus łyżeczka oleju)
- cukier puder
Sposób przygotowania:
Białka wbijamy do miski, miksujemy na sztywno. Następnie dodajemy żółtka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Wszystko delikatnie mieszamy.
Patelnię rozgrzewamy, wrzucamy troszkę masła i oleju. Na patelnię wykładamy parę łyżek masy, na które wrzucamy kilka malin i wiśni. Smażymy około 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie przekładamy delikatnie omlet na drugą stronę i smażymy jeszcze trochę.
Wykładamy na gruby ręcznik papierowy, a następnie na talerz który posypujemy cukrem pudrem i posypujemy owocami.
Smacznego!
rewelacja:)
OdpowiedzUsuń