Omlet francuski z wiśnią i malinami



"Łatwość tego śniadania i jego smak, co jakiś czas sprawia, że łapie mnie wielka ochota na jego przygotowanie. Każde niedzielne poranki, babcia serwowała mi takie śniadanie do łóżka - tradycyjnie, jedynie z cukrem pudrem i ciepłym mlekiem. Ja dziś chciałabym Wam zaproponować jego owocową, letnią wersję. Zapraszam na Omlet francuski z wiśnią i malinami."
Składniki:
  • 3 żółtka
  • 3 białka
  • 3 płaskie łyżki maki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki malin
  • 1/3 szklanki wydrylowanych wiśni
  • masło do smażenia (plus łyżeczka oleju)
  • cukier puder
Sposób przygotowania:
Białka wbijamy do miski, miksujemy na sztywno. Następnie dodajemy żółtka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

Wszystko delikatnie mieszamy. 

Patelnię rozgrzewamy, wrzucamy troszkę masła i oleju. Na patelnię wykładamy parę łyżek masy,  na które wrzucamy kilka malin i wiśni. Smażymy około 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie przekładamy delikatnie omlet na drugą stronę i smażymy jeszcze trochę.

Wykładamy na gruby ręcznik papierowy, a następnie na talerz który posypujemy cukrem pudrem i posypujemy owocami.
Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!