Lawendowe ciasto z czereśnią i malinami

"Nowy tydzień nowe wyzwania!  Dziś przyszykowałam dla Was bardzo letnią kombinację. Soczyste czereśnie, słodziutkie maliny i bardzo aromatyczną lawendę. A! Smak jest tak cudowny, że zjadłam od razu kilka kawałków. Mam nadzieję, że przekona Was to do przygotowania tego pysznego ciasta. Zapraszam na Lawendowe ciasto z czereśnią i malinami." 

Składniki:
  • 4 żółtka
  • 4 białka
  • 200 g cukru
  • 200 g masła śmietankowego
  • szklanka mleka
  • 4 łyżeczki cukru lawendowego
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 400 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka czereśni
  • szklanka malin
Sposób przygotowania:
Do wysokiej miski wrzucamy masło, dodajemy cukier, cukier lawendowy i ucieramy, następnie dodajemy żółtka, jogurt i dalej miksujemy.

W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia - którą następnie dosypujemy do masy maślanej na przemian z mlekiem.

Ostatnim krokiem jest ubicie z białek sztywnej piany, którą dodajemy do ciasta partiami - najpierw 1/3 - mieszamy, następnie resztę, lekko łącząc z ciastem za pomocą łyżki albo łopatki.

Do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy ciasto, na które wysypujemy umyte i wydrążone czereśnie, oraz umyte maliny.

Ciasto pieczemy w rozgrzanym do 190`C piekarniku  przez około 30 minut - do suchego patyczka.
Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.

Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!


Do przygotowania tego ciasta przyda Ci się przepis na Cukier Lawendowy :)

 

Komentarze

  1. Mmm, ależ to cudo musiało pachnieć... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. PS Na liście składników są same żółtka, a w przepisie jest napisane, że dodajemy również białka :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!