Lawendowe ciasto z czereśnią i malinami
"Nowy tydzień nowe wyzwania! Dziś przyszykowałam dla Was bardzo letnią kombinację. Soczyste czereśnie, słodziutkie maliny i bardzo aromatyczną lawendę. A! Smak jest tak cudowny, że zjadłam od razu kilka kawałków. Mam nadzieję, że przekona Was to do przygotowania tego pysznego ciasta. Zapraszam na Lawendowe ciasto z czereśnią i malinami."
Składniki:
- 4 żółtka
- 4 białka
- 200 g cukru
- 200 g masła śmietankowego
- szklanka mleka
- 4 łyżeczki cukru lawendowego
- 200 g jogurtu naturalnego
- 400 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szklanka czereśni
- szklanka malin
Do wysokiej miski wrzucamy masło, dodajemy cukier, cukier lawendowy i ucieramy, następnie dodajemy żółtka, jogurt i dalej miksujemy.
W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia - którą następnie dosypujemy do masy maślanej na przemian z mlekiem.
Ostatnim krokiem jest ubicie z białek sztywnej piany, którą dodajemy do ciasta partiami - najpierw 1/3 - mieszamy, następnie resztę, lekko łącząc z ciastem za pomocą łyżki albo łopatki.
Do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy ciasto, na które wysypujemy umyte i wydrążone czereśnie, oraz umyte maliny.
Ciasto pieczemy w rozgrzanym do 190`C piekarniku przez około 30 minut - do suchego patyczka.
Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
pyszne ciacho:)
OdpowiedzUsuńMmm, ależ to cudo musiało pachnieć... :)
OdpowiedzUsuńPS Na liście składników są same żółtka, a w przepisie jest napisane, że dodajemy również białka :)
OdpowiedzUsuń