Cukier Lawendowy
"Szykujecie się już do zimy? Tak wiem, śmiesznie brzmi w trakcie pełni sezonu letniego, ale pytam całkiem serio - ja poza wekowaniem, zaczęłam przygotowywanie dodatków do ciast na zimę, na przykład smakowe cukry. Dziś Lawendowy - świetnie nadający się do wypieków, deserów czy napojów. Wystarczy chwila na jego przygotowanie. Zapraszam!"
Składniki:
- Cukier biały - ilość dowolna
- Suszone kwiaty lawendy
- szczelny pojemniczek - słoiczek, buteleczka z korkiem itd.
Sposób przygotowania:
Do szczelnego naczynia wsypujemy warstwami na przemian suszone kwiaty lawendy i cukier.
Całość potrząsamy i zostawiamy w chłodnym miejscu na około 4-6 dni. Po tym czasie wykorzystujemy do deserów, wypieków czy napojów.
Aby uzupełnić buteleczkę wystarczy dosypać cukru i odstawić ponownie na kilka dni.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!