Cukier Lawendowy

"Szykujecie się już do zimy? Tak wiem, śmiesznie brzmi w trakcie pełni sezonu letniego, ale pytam całkiem serio - ja poza wekowaniem, zaczęłam przygotowywanie dodatków do ciast na zimę, na przykład smakowe cukry. Dziś Lawendowy - świetnie nadający się do wypieków, deserów czy napojów. Wystarczy chwila na jego przygotowanie. Zapraszam!"

Składniki:

  • Cukier biały - ilość dowolna
  • Suszone kwiaty lawendy
  • szczelny pojemniczek - słoiczek, buteleczka z korkiem itd.

Sposób przygotowania:
Do szczelnego naczynia wsypujemy warstwami na przemian suszone kwiaty lawendy i cukier. 

Całość potrząsamy i zostawiamy w chłodnym miejscu na około 4-6 dni. Po tym czasie wykorzystujemy do deserów, wypieków czy napojów.

Aby uzupełnić buteleczkę wystarczy dosypać cukru i odstawić ponownie na kilka dni.
Smacznego!


Komentarze