Ciasto z nektarynkami
"Zdecydowanie jestem zwolenniczką ciast owocowych. Nawet wytworne czekoladowe torty są dużo lepsze z dodatkiem choćby wiśni. Dlatego latem, gdy dostępność świeżych, słodkich owoców nie stanowi większych problemów, staram się dopuszczać się jak najczęściej takich wypieków jak dziś. A dziś przygotowałam dla Was nic innego jak Ucierane ciasto z nektarynkami i kruszonką, które idealnie nadaje się nie tylko do herbaty :) Częstujcie się!"
Składniki:
- 5 jaj
- 150 g cukru
- 55 g mąki kukurydzianej
- 245 g mąki pszennej
- 5 łyżek jogurtu greckiego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklani oleju
- kruszonka: 50 g masła, 70 g cukru, 70 mąki
Sposób przygotowania:
Do miski wbijamy jajka i ubijamy je do białości razem z cukrem. Do tak ubitej masy wlewamy olej i jogurt grecki - mieszamy.
W drugiej misce łączymy ze sobą obie mąki i proszek do pieczenia, które następnie wsypujemy do masy jajecznej i mieszamy.
Nektarynki myjemy, obieramy, wydrążamy pestki, a następnie kroimy na cienkie plasterki które polewamy ekstraktem waniliowym.
Przygotowane ciasto przelewamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta układamy odsączone nektarynki które następnie posypujemy kruszonką- miękkie masło rozgniatamy, dodajemy cukier i mąkę i zagniatamy tworząc małe okruszki.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180`C i pieczemy około 30 minut - do złotego koloru.
Ostudzone ciasto możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Wygląda wspaniale... Zrobiłam się głodna :)
OdpowiedzUsuń