Ciasto z nektarynkami

"Zdecydowanie jestem zwolenniczką ciast owocowych. Nawet wytworne czekoladowe torty są dużo lepsze z dodatkiem choćby wiśni. Dlatego latem, gdy dostępność świeżych, słodkich owoców nie stanowi większych problemów, staram się dopuszczać się jak najczęściej takich wypieków jak dziś. A dziś przygotowałam dla Was nic innego jak Ucierane ciasto z nektarynkami i kruszonką, które idealnie nadaje się nie tylko do herbaty :) Częstujcie się!"

Składniki:
  • 5 jaj
  • 150 g cukru
  • 55 g mąki kukurydzianej
  • 245 g mąki pszennej
  • 5 łyżek jogurtu greckiego 
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklani oleju
  • kruszonka: 50 g masła, 70 g cukru, 70 mąki
Sposób przygotowania:
Do miski wbijamy jajka i ubijamy je do białości razem z cukrem. Do tak ubitej masy wlewamy olej i jogurt grecki - mieszamy.

W drugiej misce łączymy ze sobą obie mąki i proszek do pieczenia, które następnie wsypujemy do masy jajecznej i mieszamy.

Nektarynki myjemy, obieramy, wydrążamy pestki, a następnie kroimy na cienkie plasterki które polewamy ekstraktem waniliowym.

Przygotowane ciasto przelewamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta układamy odsączone nektarynki które następnie posypujemy kruszonką- miękkie masło rozgniatamy, dodajemy cukier i mąkę i zagniatamy tworząc małe okruszki.

Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180`C i pieczemy około 30 minut - do złotego koloru.

Ostudzone ciasto możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego!




Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!

Popularne posty