Calzone ze szparagami
"Ostatni w tym roku przepis ze szparagami idealny na rozpoczęcie wakacyjnego miesiąca. Mam nadzieję, że szparagi się Wam jeszcze nie znudziły ;). Tym razem bardzo włoski, pożywny i oczywiście smaczny. Przepis świetnie nadaje się na obiad albo kolację. Zapraszam na Calzone ze szparagami!"
Składniki
- 200 g mąki + 150 g
- 17 g świeżych drożdży
- 2/3 łyżeczki soli
- łyżka oliwy
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 200 g fety
- 5 suszonych pomidorków w zalewie
- 15 zielonych szparagów
- 3 świeże pomidory
Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy 200 g mąki, sól, zalewamy oliwą, wodą i mlekiem. W małej miseczce rozcieramy drożdże razem z łyżeczką cukru następnie dodajemy do ciasta. Wszystko mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie oddajemy resztę mąki i zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto.
Dzielimy na 5 części. Każdą z nich cienko rozwałkowujemy.
Szparagi myjemy, odłamujemy końcówki i wrzucamy do osolonej wody z dodatkiem cukru. Gotujemy około 5 minut. Po tym czasie szparagi wyławiamy i wrzucamy do zimnej wody.
Na środek placka układamy po 3 szparagi, pokrojone na paseczki suszone pomidorki, kawałki świeżych pomidorów i kilka kawałków fety. Zalepiamy tworząc dużego pieroga. Wierzch calzone posypujemy suszonym tymiankiem.
Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia albo blachę do pizzy.
Pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200`C
Smacznego!
Fajny pieróg. U mnie już niestety nie uświadczy się szparagów.
OdpowiedzUsuńO wooooow! Wygląda nieziemsko. Aż mi ślinka cieknie! Pozwolisz, że zapiszę sobie ten przepis? :)
OdpowiedzUsuńdariawkuchni.
aż się głodna zrobiłam,
OdpowiedzUsuńsmakowicie wygląda
pozdrawiam! ;)
Bardzo mi się podoba ten przepis :)
OdpowiedzUsuń