Calzone ze szparagami

"Ostatni w tym roku przepis ze szparagami idealny na rozpoczęcie wakacyjnego miesiąca. Mam nadzieję, że szparagi się Wam jeszcze nie znudziły ;). Tym razem bardzo włoski, pożywny i oczywiście smaczny. Przepis świetnie nadaje się na obiad albo kolację. Zapraszam na Calzone ze szparagami!"

Składniki
  • 200 g mąki + 150 g
  • 17 g świeżych drożdży
  • 2/3 łyżeczki soli
  • łyżka oliwy
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 200 g fety
  • 5 suszonych pomidorków w zalewie
  • 15 zielonych szparagów
  • 3 świeże pomidory

Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy 200 g mąki, sól, zalewamy oliwą, wodą i mlekiem. W małej miseczce rozcieramy drożdże razem z łyżeczką cukru następnie dodajemy do ciasta. Wszystko mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie oddajemy resztę mąki i zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto.

Dzielimy na 5 części. Każdą z nich cienko rozwałkowujemy.

Szparagi myjemy, odłamujemy końcówki i wrzucamy do osolonej wody z dodatkiem cukru. Gotujemy około 5 minut. Po tym czasie szparagi wyławiamy i wrzucamy do zimnej wody.

Na środek placka układamy po 3 szparagi, pokrojone na paseczki suszone pomidorki, kawałki świeżych pomidorów i kilka kawałków fety. Zalepiamy tworząc dużego pieroga. Wierzch calzone posypujemy suszonym tymiankiem.

Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia albo blachę do pizzy.
Pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200`C
Smacznego!






Komentarze

  1. Fajny pieróg. U mnie już niestety nie uświadczy się szparagów.

    OdpowiedzUsuń
  2. O wooooow! Wygląda nieziemsko. Aż mi ślinka cieknie! Pozwolisz, że zapiszę sobie ten przepis? :)
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń
  3. aż się głodna zrobiłam,
    smakowicie wygląda
    pozdrawiam! ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo mi się podoba ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!