Sakiewki szparagowe z fetą i kurkami

"Wczoraj słodka propozycja na makaron naleśnikowy, dziś mam dla Was wytrawny pomysł na wykorzystanie naleśników.  Sakiewki naleśnikowe z  kurkami świeżo zebranymi przez dziadka do tego szparagi i feta. Pomysł na lekki obiad jak znalazł. Jeżeli jednak wolicie coś na słodko, zapraszam na słodką wersję sakiewek. Pss.. trzymajcie kciuki, żeby dzisiejszy dzień nie minął mi na gotowaniu a jednak na nauce bo jutro mam ważny egzamin do którego się jeszcze nie uczyłam ;). Miłego dnia!"

Składniki  na 4-5 porcji:
  • 200 g mąki
  • szklanka wody
  • 2 jajka
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • szczypta soli
Dodatkowo :
300 g kurek
opakowanie fety - 45% tłuszczu
mały jogurt naturalny
sól i pieprz
10 szparagów
łyżeczka majonezu

Sposób przygotowania:
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy  jajka, oliwę. . Mieszamy, a następnie dodajemy wody - wody powinno być tyle ile wchłonie ciasto - powinno być płynne (ale nie przeźroczyste ).

Smażymy na rozgrzanej patelni naleśnikowej. Jeżeli macie już 'zużytą' patelnie, polecam dodać troszkę oleju - im mniej tym lepiej, choć tak najlepiej, to zainwestować w nową :) Naleśniki smażymy z obu stron na złoty kolor.

Szparagi myjemy i odcinamy 1/3 łodygi od końca. Gotujemy w lekko osolonej, wrzącej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru. Gotujemy około 8 minut. Wyławiamy i przekładamy do naczynia z zimną wodą, aby nie straciły sprężystości i koloru.

Łodyżki kroimy na małe kawałki, główki odcinamy na później.

Na rozgrzana patelnie wrzucamy łyżkę masła, rozpuszczamy i dodajemy kurki, podsmażamy około 2-3 minut co jakiś czas mieszając.

Przygotowane naleśniki rozkładamy na dużym talerzu. Na środek każdego nakładamy 5 kosteczek  fety, łyżka pokrojonych na małe kawałki szparagów i łyżeczkę podsmażonych kurek. Zawijamy, a później zawiązujemy sznurkiem i układamy na patelni na której rozpuściliśmy masło. Smażymy około 30 s z każdej ze stron.

Jogurt przelewamy do szklanki, dodajemy sól i pieprz, majonez i mieszamy, dodajemy 2 łyżki usmażonych kurek. Na środku talerza robimy kleks jogurtowy układamy dwie główki ugotowanych szparagów, a na to nasze sakiewki.

Podajemy na ciepło.
Smacznego!





Komentarze

  1. jak ładnie podane! pyszne nadzienie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Klasa sama w sobie! :) Wyglądają super! Na pewno wypróbuję takie sakiewki :)
    dariawkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. W życiu bym takiej sakiewki nie zrobiła, na pewno by się porwała :(
    Twoja wygląda ślicznie, i ma smakowitą zawartość^^

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne przepisy, często z nich korzystamy! Zapraszamy do naszego bloga, którego dopiero zaczynamy http://www.rmbofficial.blogspot.com/ ;))

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!