Eton Mess Czereśniowy

"Bałagan z Etos. To nim będę się dziś z Wami dzielić. Tradycyjny Angielski deser który, jak mówi stary mit, powstał przez przypadek przez zgniecenie podczas podróży do Eton College przez żółtego Labradora ;) Cóż, pewne jest jedno. Deser składa się z trzech składników - śmietanki, bezy i dowolnych owoców - u mnie z czereśni, choć tradycyjnie powinny być to truskawki. Deser jest bardzo słodki mimo braku dodatku cukru. Koniecznie spróbujcie! Na pewno przypadnie Wam do gustu."


Składniki na 4 porcje:

  • 250 ml śmietanki 30%
  • 2 szklanki czereśni
  • kilka średnich bez

Sposób przygotowania:
Do wąskiego, wysokiego naczynia przelewamy śmietankę i ubijamy na najwyższych obrotach do momentu uzyskania sztywnej masy. Śmietankę przekładamy do szprycy ze średnią końcówką - może być w kształcie gwiazdki.

Czereśnie myjemy, odrywamy szypułki i wydrążamy.

Do niewielkiego naczynia wyciskamy około łyżki śmietanki, następnie wrzucamy kilka czereśni, posypujemy pokruszoną bezą i wszystko powtarzamy do momentu napełnienia naczynia. Pamiętając aby wierzch udekorować pokruszoną bezą.

Podajemy na zimno.
Smacznego!






Komentarze

  1. Bardzo popularny deser ostatnimi czasy. Ale cóż się dziwić, skoro się tak pięknie prezentuje;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A no widzisz ;) Ja się ostatnio zajadałam tym deserem w wersji dyniowej! w kawiarni i postanowiłam wykorzystać moje czereśnie do niego. Nie żałuję :D

      Usuń
  2. Uwielbiam :)
    Ach te psiaki, co my byśmy bez nich zrobili...? ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!

Popularne posty