Waniliowy deser ryżowy


"Jedliście kiedyś gotowe desery ryżowe ze sklepu? Takie aksamitne z dodatkiem jakiegoś owocowego musu. Wiecie co? Mam dla Was przepis na jeszcze lepsze, domowe, lekkie i kremowe danie z ryżu, świetne na rozpoczęcie dnia i na popołudniowy mleczny deser. Jego sekret polega na stopniowym dolewaniu do ryżu zimnego mleka i smakowitej nucie esencji waniliowej. No i oczywiście nie mogę zapomnieć o truskawkowym musie, który świetnie komponuje się z tym aksamitnym smakiem - przepis tu. Przekonałam Was do wypróbowania go?"

Składniki:

  • 1/2 łyżki masła
  •  torebka ryżu białego 
  • szklanka mleka 3,2%
  • 1,5 szklanki mleka 1,5%
  • żółtko
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • łyżka ekstraktu waniliowego
  • łyżeczka mąki kukurydzianej

Sposób przygotowania:
Do garnuszka wrzucamy masło, gdy się rozpuści wsypujemy ryż i mieszamy. Następnie zalewamy połową szklanki mleka  mieszamy. Gdy ryż pochłonie mleko dolewamy kolejna połowę szklanki a także dodajemy  łyżkę esencji waniliowej. Gotujemy, gdy sytuacja się powtórzy, ponawiamy czynność, jeszcze dwa razy - do wyczerpania się dwóch szklanek mleka. Ostatnie pół szklanki mleka pozostawiamy na koniec.

Do szklanki wbijamy żółtko, dodajemy 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią, łyżkę mleka i mąkę kukurydzianą (można użyć pszennej, jednak kukurydziana nada dodatkowo kolor potrawie). Do ugotowanego ryżu, zdjętego z palnika, dolewamy przygotowana zaprawę i mieszamy. Ponownie wstawiamy rondelek na gazie, dolewamy resztę mleka i mieszamy. Podajemy na ciepło z sosem truskawkowym - klik.
Smacznego!






Komentarze

  1. Cudownie delikatny deser :)

    OdpowiedzUsuń
  2. super! na pewno zdrowszy niż te wszystkie kupne, bez dodatków, żadne E czy inne paskudztwa:)
    ja jestem na tak. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam! Super pomysł na śniadanie lub deser :)
    Zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam domowe puddingi ryżowe :) Twój wygląda cudownie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!