Waniliowy deser ryżowy
"Jedliście kiedyś gotowe desery ryżowe ze sklepu? Takie aksamitne z dodatkiem jakiegoś owocowego musu. Wiecie co? Mam dla Was przepis na jeszcze lepsze, domowe, lekkie i kremowe danie z ryżu, świetne na rozpoczęcie dnia i na popołudniowy mleczny deser. Jego sekret polega na stopniowym dolewaniu do ryżu zimnego mleka i smakowitej nucie esencji waniliowej. No i oczywiście nie mogę zapomnieć o truskawkowym musie, który świetnie komponuje się z tym aksamitnym smakiem - przepis tu. Przekonałam Was do wypróbowania go?"
Składniki:
- 1/2 łyżki masła
- torebka ryżu białego
- szklanka mleka 3,2%
- 1,5 szklanki mleka 1,5%
- żółtko
- 2 łyżki cukru waniliowego
- łyżka ekstraktu waniliowego
- łyżeczka mąki kukurydzianej
Sposób przygotowania:
Do garnuszka wrzucamy masło, gdy się rozpuści wsypujemy ryż i mieszamy. Następnie zalewamy połową szklanki mleka mieszamy. Gdy ryż pochłonie mleko dolewamy kolejna połowę szklanki a także dodajemy łyżkę esencji waniliowej. Gotujemy, gdy sytuacja się powtórzy, ponawiamy czynność, jeszcze dwa razy - do wyczerpania się dwóch szklanek mleka. Ostatnie pół szklanki mleka pozostawiamy na koniec.
Do szklanki wbijamy żółtko, dodajemy 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią, łyżkę mleka i mąkę kukurydzianą (można użyć pszennej, jednak kukurydziana nada dodatkowo kolor potrawie). Do ugotowanego ryżu, zdjętego z palnika, dolewamy przygotowana zaprawę i mieszamy. Ponownie wstawiamy rondelek na gazie, dolewamy resztę mleka i mieszamy. Podajemy na ciepło z sosem truskawkowym - klik.
Smacznego!
Cudownie delikatny deser :)
OdpowiedzUsuńMniam! Wygląda świetnie!
OdpowiedzUsuńsuper! na pewno zdrowszy niż te wszystkie kupne, bez dodatków, żadne E czy inne paskudztwa:)
OdpowiedzUsuńja jestem na tak. :)
uwielbiam! Super pomysł na śniadanie lub deser :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie :)
Uwielbiam domowe puddingi ryżowe :) Twój wygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuń