Sos truskawkowy do deserów
"Nie wiem jak Wy, ale ja wprost kocham lody z dodatkami. Ze świeżymi owocami, bita śmietaną, orzechami albo owocowym sosem. Jak z tymi pierwszymi, zazwyczaj nie ma problemu, tak z sosem może się ten problem pojawić. Na moim blogu rzadko pojawiają się przepisy na dodatki, albo na przepisy na ciasta podstawowe, choć uznałam, że zamierzam to zmienić! A zacznę właśnie propozycją na sos truskawkowy. Mam nadzieję, że się przyda :). Jeżeli przychodzą do Was goście, warto przygotować większą ilość. Z podanych składników wychodzi około 1,5 porcji sosu."
Składniki:
- szklanka truskawek
- 3 łyżki wody
- łyżka cukru waniliowego
- ew pół łyżeczki mąki ziemniaczanej + łyżeczka wody
Sposób przygotowania:
Truskawki myjemy, osuszamy, odcinamy szypułki. Kroimy na drobne kawałki.
Na rozgrzana patelnię wrzucamy pokrojone truskawki, zalewamy wodą i posypujemy cukrem waniliowym. Dusimy przez 5-7 minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec duszenia truskawki rozgniatamy za pomocą łyżki, pozbywając się w ten sposób grudek. Jeżeli lubicie gęste sosy, po pozbyciu się grudek dodajcie rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną, pogotujcie jeszcze chwilę co jakiś czas mieszając i gotowe.
Odstawiamy do przestudzenia.
Polewamy lody, ciasta lub desery.
Smacznego!
To dopiero słodka przyjemność ! Już widzę połączenie tego sosu z sernikiem bądź lodami... mniam!:)
OdpowiedzUsuńCudowny, już sobie wyobrażam naleśniki, lody waniliowe i ten sos, aż się rozmarzyłam :)
OdpowiedzUsuń