Sos truskawkowy do deserów



"Nie wiem jak Wy, ale ja wprost kocham lody z dodatkami. Ze świeżymi owocami, bita śmietaną, orzechami albo owocowym sosem. Jak z tymi pierwszymi, zazwyczaj nie ma problemu, tak z sosem może się ten problem pojawić. Na moim blogu rzadko pojawiają się przepisy na dodatki, albo na przepisy na ciasta podstawowe, choć uznałam, że zamierzam to zmienić! A zacznę właśnie propozycją na sos truskawkowy. Mam nadzieję, że się przyda :). Jeżeli przychodzą do Was goście, warto przygotować większą ilość. Z podanych składników wychodzi około 1,5 porcji sosu."

Składniki:

  • szklanka truskawek
  • 3 łyżki wody
  • łyżka cukru waniliowego
  • ew pół łyżeczki mąki ziemniaczanej + łyżeczka wody
Sposób przygotowania:
Truskawki myjemy, osuszamy, odcinamy szypułki. Kroimy na drobne kawałki.

Na rozgrzana patelnię wrzucamy pokrojone  truskawki, zalewamy wodą i posypujemy cukrem waniliowym. Dusimy przez 5-7 minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec duszenia truskawki rozgniatamy za pomocą łyżki, pozbywając się w ten sposób grudek. Jeżeli lubicie gęste sosy, po pozbyciu się grudek dodajcie rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną, pogotujcie jeszcze chwilę co jakiś czas mieszając i gotowe.

Odstawiamy do przestudzenia.
Polewamy lody, ciasta lub desery.
Smacznego!






Komentarze

  1. To dopiero słodka przyjemność ! Już widzę połączenie tego sosu z sernikiem bądź lodami... mniam!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowny, już sobie wyobrażam naleśniki, lody waniliowe i ten sos, aż się rozmarzyłam :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!