Panna Cotta Waniliowa

"Co jak co, ale maj zapowiada się bardzo fajnie. Może jest to spowodowane tym słońcem, a może tym, ze zaczęłam się wreszcie ruszać? Nie wiem. Pomalutku myślę o wakacjach, wolnych chwilach i mieszkaniu – choć w chwili obecnej stoimy w miejscu. Ale przynajmniej ogród zaczyna wyglądać zacnie ;) Gdy się już coś wyklaruje, podzielę się z Wami foto-urywkami. A dziś? Na dziś Przygotowałam dla Was przepis na tradycyjny włoski deser - Waniliowa Panna Cotta. Nigdy nie przypuszczałam, że jest to tak prosty przepis. Jeżeli nigdy go nie robiliście, koniecznie go wypróbujcie!"

Składniki:

  • 340 ml śmietanki kremówki
  • 100 ml mleka +  1 łyżka
  • 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 2,5 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 1 laska wanilii
  • Ulubione owoce – u mnie truskawki
Sposób przygotowania:
Do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy mleko i wrzucamy przekrojoną laskę wanilii. Dodajemy cukier z wanilią, najlepiej drobny. Gotujemy do momentu, gdy śmietanka zaczyna wrzeć. Wyłączamy gaz. 

Wyjmujemy laskę wanilii. W łyżce zimnego  mleka rozprowadzamy żelatynę, gdy się rozpuści przelewamy do śmietanki i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki.

Przelewamy do foremek – najlepiej silikonowych – odstawiamy na około 2-3 godziny.
Podajemy* z ulubionymi owocami  - u mnie truskawki.
Smacznego!

*Aby masa wyszła łatwo z foremek, warto na parę sekund włożyć dno naczynia do gorącej wody.





Komentarze

  1. Też ładna ci wyszła Panna :)
    Ja też ostatnio robiłam możesz zajrzeć i też z truskawkami, a raczej z musem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. idę do Ciebie jej spróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Panna cotta ze słodkimi truskawkami jest najlepsza! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!