Panna Cotta Waniliowa
"Co jak co, ale maj zapowiada się bardzo fajnie. Może jest to spowodowane tym słońcem, a może tym, ze zaczęłam się wreszcie ruszać? Nie wiem. Pomalutku myślę o wakacjach, wolnych chwilach i mieszkaniu – choć w chwili obecnej stoimy w miejscu. Ale przynajmniej ogród zaczyna wyglądać zacnie ;) Gdy się już coś wyklaruje, podzielę się z Wami foto-urywkami. A dziś? Na dziś Przygotowałam dla Was przepis na tradycyjny włoski deser - Waniliowa Panna Cotta. Nigdy nie przypuszczałam, że jest to tak prosty przepis. Jeżeli nigdy go nie robiliście, koniecznie go wypróbujcie!"
Składniki:
- 340 ml śmietanki kremówki
- 100 ml mleka + 1 łyżka
- 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 2,5 łyżeczki żelatyny w proszku
- 1 laska wanilii
- Ulubione owoce – u mnie truskawki
Sposób
przygotowania:
Do rondelka
wlewamy śmietankę, dodajemy mleko i wrzucamy przekrojoną laskę wanilii.
Dodajemy cukier z wanilią, najlepiej drobny. Gotujemy do momentu, gdy śmietanka
zaczyna wrzeć. Wyłączamy gaz.
Wyjmujemy laskę wanilii. W łyżce zimnego mleka rozprowadzamy żelatynę, gdy się rozpuści
przelewamy do śmietanki i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki.
Przelewamy
do foremek – najlepiej silikonowych – odstawiamy na około 2-3 godziny.
Podajemy* z
ulubionymi owocami - u mnie truskawki.
Smacznego!
*Aby masa
wyszła łatwo z foremek, warto na parę sekund włożyć dno naczynia do gorącej
wody.
Też ładna ci wyszła Panna :)
OdpowiedzUsuńJa też ostatnio robiłam możesz zajrzeć i też z truskawkami, a raczej z musem :)
idę do Ciebie jej spróbować! :)
OdpowiedzUsuńPanna cotta ze słodkimi truskawkami jest najlepsza! :)
OdpowiedzUsuń