Omlet z chorizo
"Kto ma dziś wolne? Ja mam! Ale się nie chwale, bo sporo osób ma wolne wtedy gdy ja siedzę w pracy. Więc wiem co czują którzy tego wolnego dziś jednak nie mają. Dziś trochę mniej majówkowo. Dla każdego smakosza kiełbaski chorizo - w tym mojego eM. przygotowałam dla Was przepis na omlet z jego dodatkiem. Świeże zioła, kiełbaska i puszysty omlet, czego tu nie lubić? Zapraszam."
Składniki:
- 3 białka
- szczypta soli
- 3 żółtka
- 2 płaskie łyżki mąki
- łyżka mleka
- 50g startego sera żółtego
- 4 plasterki chorizo
- świeże oregano i bazylia ( parę listków )
- 2 łyżeczki masła
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Białka ubijamy do białości, w trakcie ubijania dodajemy sól, a
następnie żółtka i mieszamy.
Później wlewamy mleko i wszystko ze sobą łączymy.
Mąkę przesiewamy i mieszamy lekko łyżką. Ser ścieramy, połowę dodajemy do masy,
resztę zostawiamy na później. Dodajemy porwane zioła, sól i pokrojoną na drobno
kiełbaskę chorizo.
Patelnie rozgrzewamy, wrzucamy masło i dodajemy oliwę. Omlet smażymy
około 2 minuty na małym ogniu, następnie placek ostrożnie przekładamy na drugą
stronę a na jego wierzch wrzucamy resztę sera, Smażymy jeszcze około 1,5 minuty.
Przed zdjęciem z patelni składamy na pół, podajemy jeszcze ciepłe.
pychotka!!!!!
OdpowiedzUsuń