Kukurydziane placuszki z jabłkiem
"Przygotowałam dla Was słodką propozycję śniadaniową. Lekkie placuszki podawane na plasterkach jabłka to idealna przekąska na lekkie śniadanie, lunch czy deser. Chrupiące z zewnątrz mięciutkie w środku, skusicie się?"
Składniki:
- 3 białka
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- łyżka maki pszennej
- łyżka mleka
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jabłka
Sposób przygotowania:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka i mieszamy. W oddzielnej misce mieszamy obie mąki oraz proszek do pieczenia. Do szklanki wlewamy ekstrakt waniliowy i mleko, mieszamy, a następnie przelewamy do białek i mieszamy.
Jedno jabłko obieramy i ścieramy na grubych oczkach, dodajemy do ciasta, dosypujemy mąkę i mieszamy.
Smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym około 1,5-2 minut z każdej strony.
Podajemy na pokrojonych cienkich plasterkach drugiego jabłka.
Smacznego!
Jeśli z jabłkiem to coś dla mnie:)
OdpowiedzUsuńwyglądają świetnie, ja bym się skusiła ;)
OdpowiedzUsuńJakie cudowności! Zapisuję przepis :D
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie: http://atqabreakfast.blogspot.com/
Lubię placuszki na śniadanie, ale raczej szukam takich do zrobienia w jednej misce i bez miksera :) - nie lubię później zmywać :))
OdpowiedzUsuń