Kukurydziane placuszki z jabłkiem

"Przygotowałam dla Was słodką propozycję śniadaniową. Lekkie placuszki podawane na plasterkach jabłka to idealna przekąska na lekkie śniadanie, lunch czy deser. Chrupiące z zewnątrz mięciutkie w środku, skusicie się?"


Składniki:

  • 3 białka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • łyżka maki pszennej
  • łyżka mleka
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jabłka

Sposób przygotowania:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka i mieszamy. W oddzielnej misce mieszamy obie mąki oraz proszek do pieczenia. Do szklanki wlewamy ekstrakt waniliowy i mleko, mieszamy, a następnie przelewamy do białek i mieszamy.

Jedno jabłko obieramy i ścieramy na grubych oczkach, dodajemy do ciasta, dosypujemy mąkę i mieszamy.

Smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym około 1,5-2 minut z każdej strony.
Podajemy na pokrojonych cienkich plasterkach drugiego jabłka.

Smacznego!









Komentarze

  1. Jeśli z jabłkiem to coś dla mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają świetnie, ja bym się skusiła ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie cudowności! Zapisuję przepis :D

    Zapraszam do mnie: http://atqabreakfast.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię placuszki na śniadanie, ale raczej szukam takich do zrobienia w jednej misce i bez miksera :) - nie lubię później zmywać :))

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!