Kukurydziane placuszki z bananem
"Macie już pomysł na sobotnie śniadanie? Dziś chciałabym Wam zaproponować kolejną słodką, śniadaniową propozycję. Placuszki bananowe z mąki kukurydzianej. Niezbyt słodkie, ale za to bajecznie chrupiące! Jeżeli jesteście miłośnikami śniadań na słodko to koniecznie wypróbujcie ten przepis."
Składniki:
- 2 żółtka
- 2 białka
- 3 łyżeczki cukru brązowego
- 1/2 szklanki mleka
- 4 łyki mąki kukurydzianej
- olej rzepakowy do smażenia
Sposób przygotowania:
Do miseczki wbijamy żółtka i roztrzepujemy je z brązowym cukrem, dodajemy mleko i dalej ubijamy. W oddzielnej miseczce roztrzepujemy białka do podwojenia objętości - nie na sztywno - dolewamy do masy mlecznej. Łączymy, pod koniec dosypując partiami mąkę kukurydzianą.
Banany obieramy, odcinamy końcówki i kroimy na plasterki, dodajemy do ciasta i mieszamy.
Patelnię rozgrzewamy. Na rozgrzany olej nakładamy niewielkie ilości masy tworząc małe placuszki. Smażymy około 1-1,5 minuty z każdej strony.
Podajemy z jogurtem naturalnym.
Smacznego!
a wiesz, że chyba skorzystam z propozycji :) Jutro sobota :D
OdpowiedzUsuńPrzydałaby się opcja drukowania ;)
OdpowiedzUsuńMówisz, masz! Funkcja drukowania na blogu dodana ;)
OdpowiedzUsuńChyba sama dzis sprobuje.;-) .dzieki. za pomysl.;-) .
OdpowiedzUsuń