Kukurydziane placuszki z bananem

"Macie już pomysł na sobotnie śniadanie? Dziś chciałabym Wam zaproponować kolejną słodką, śniadaniową propozycję. Placuszki bananowe z mąki kukurydzianej. Niezbyt słodkie, ale za to bajecznie chrupiące! Jeżeli jesteście miłośnikami śniadań na słodko to koniecznie wypróbujcie ten przepis."

Składniki:

  • 2 żółtka 
  • 2 białka
  • 3 łyżeczki cukru brązowego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 łyki mąki kukurydzianej
  • olej rzepakowy do smażenia

Sposób przygotowania:
Do miseczki wbijamy żółtka i roztrzepujemy je z brązowym cukrem, dodajemy mleko i dalej ubijamy. W oddzielnej miseczce roztrzepujemy białka do podwojenia objętości - nie na sztywno - dolewamy do masy mlecznej. Łączymy, pod koniec dosypując partiami mąkę kukurydzianą.

Banany obieramy, odcinamy końcówki i kroimy na plasterki, dodajemy do ciasta i mieszamy.

Patelnię rozgrzewamy. Na rozgrzany olej nakładamy niewielkie ilości masy tworząc małe placuszki. Smażymy około 1-1,5 minuty z każdej strony.
Podajemy z jogurtem naturalnym.
Smacznego!





Komentarze

  1. a wiesz, że chyba skorzystam z propozycji :) Jutro sobota :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Przydałaby się opcja drukowania ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mówisz, masz! Funkcja drukowania na blogu dodana ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chyba sama dzis sprobuje.;-) .dzieki. za pomysl.;-) .

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!

Popularne posty