Domowe Natchos

"Ostatnimi czasy mam wielką ochotę na podjadanie pomiędzy posiłkami, mówię, że mam ochotę, a nie, że to robię, choć przyznam się, czasami się zdarza. W takich sytuacjach lubię wiedzieć co jem. Gdy mam ochotę na słone przekąski, często chodzi za mną smak Natchos. A wyobraźcie sobie ich domowy smak! Taak! Jest jeszcze smaczniejszy. Może macie ochotę przygotować je sobie sami?"

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g maki kukurydzianej
  • 80 g masła
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczka ostrej papryki
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • łyżeczka oliwy
  • 220 ml wrzącej wody

Sposób przygotowania:
Do miseczki wsypujemy obie maki, dodajemy przyprawy i mieszamy. Następnie do sypkich składników dodajemy masło, oliwę i zalewamy to wszystko wrzącą wodą - zagniatamy.

Ciasto dzielimy na kilka mniejszych części każdą z nich rozwałkowujemy tak cienko jak to możliwe, a następnie wycinamy za pomocą nożyka albo radełka trójkąciki. 

Gotowe natchos'y układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia a następnie wstawiamy do nagrzanego do 190`C piekarnika i pieczemy 6-9 minut w zależności od grubości. 
Studzimy na blaszce, podajemy z ulubionymi sosami.
Smacznego!







Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!