Domowe Natchos
"Ostatnimi czasy mam wielką ochotę na podjadanie pomiędzy posiłkami, mówię, że mam ochotę, a nie, że to robię, choć przyznam się, czasami się zdarza. W takich sytuacjach lubię wiedzieć co jem. Gdy mam ochotę na słone przekąski, często chodzi za mną smak Natchos. A wyobraźcie sobie ich domowy smak! Taak! Jest jeszcze smaczniejszy. Może macie ochotę przygotować je sobie sami?"
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 200 g maki kukurydzianej
- 80 g masła
- 1,5 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczka ostrej papryki
- łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- łyżeczka oliwy
- 220 ml wrzącej wody
Sposób przygotowania:
Do miseczki wsypujemy obie maki, dodajemy przyprawy i mieszamy. Następnie do sypkich składników dodajemy masło, oliwę i zalewamy to wszystko wrzącą wodą - zagniatamy.
Ciasto dzielimy na kilka mniejszych części każdą z nich rozwałkowujemy tak cienko jak to możliwe, a następnie wycinamy za pomocą nożyka albo radełka trójkąciki.
Gotowe natchos'y układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia a następnie wstawiamy do nagrzanego do 190`C piekarnika i pieczemy 6-9 minut w zależności od grubości.
Studzimy na blaszce, podajemy z ulubionymi sosami.
Smacznego!
Wyglądają obłędnie! Chyba czas zakupić mąkę kukurydzianą:))
OdpowiedzUsuńKoniecznie! ;)
Usuńto wpadam do Ciebie na przekąskę!
OdpowiedzUsuńZapraszam!
Usuń