Muffiny z porzeczkami i nalewką wiśniową

"Po wczorajszym maratonie w pracy, dziś czeka mnie maraton przedwyjazdowy, pakowanie, zakupy pieczenie tortu dla Mamy i ciast na wyjazd, a to wszystko do godziny 18. Nie wiem czy się wyrobię, wszystko okaże się w swoim czasie. Wiem jedno, musicie koniecznie wypróbować mój dzisiejszy przepis! Oczywiście jeżeli lubicie Muffiny. Dziś prezentuje Wam babeczki z alkoholem i owocami, yumm! Zapraszam  na Muffiny z czerwoną porzeczką i nalewką wiśniowo-śliwkową! Wychodzą przesmaczne :) Dla tych którzy wyjeżdżają, przy okazji życzę udanego urlopu."

Składniki:

  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • ½ szklanki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka nalewki wiśniowo-śliwkowej
  • 2 czubate łyżki mąki  kukurydzianej
  • 250 g maki pszennej
  • 160 g cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szklanka czerwonych porzeczek
Sposób przygotowania:
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C.

W dużej misce mieszamy obie mąki z cukrem , dodajemy proszek do pieczenia. W drugiej olej z jajkami, ekstraktem waniliowym, nalewką i mlekiem.

Do suchych składników wlewamy płynne i mieszamy łopatką.

Formę na muffiny wykładamy papilotkami i napełniamy je do 3/4 wysokości. Na wierzch każdej babeczki nakładamy po łyżce porzeczek.
 Pieczemy w 180°C przez 25 minut. 
Smacznego!








Komentarze

  1. Muffiny z alkoholem, mniam, tego jeszcze nie było. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. jakie urocze :]
    z alkoholem.. no, od wczoraj mogę bez żadnych zastrzeżeń! już jestem letnia :p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No, to należą się słodkie życzenia! Wszystkiego najsmaczniejszego! :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!